Bränslepriset höjs vanligtvis under semestertider och har du en bränsletörstig bil rinner tusenlapparna snabbt iväg. Expressen Låneguiden har tagit fram tips på hur du gör bilsemestern billigare i sommar.

1. Tanka bilen när priserna är lägre

Bränslepriserna är ständigt varierande, men det finns tillfällen då drivmedelspriserna är lägre. Rent generellt är priserna lägre sent på kvällen jämfört med eftermiddagar.

Bränslepriset skiljer sig också mellan olika drivmedelsstationer och mellan bemannade och obemannade stationer.

Var uppmärksam på priset och tanka bilen fullt när du får tillfälle att tanka billigare.

Tips! På Låneguiden har vi tagit fram en kalkylator där du kan räkna ut bränslekostnad och bränsleförbrukning för din bil. Det kan ge dig en indikation på vad sommarens bilsemester kommer att kosta i form av drivmedel.

2. Kör bränsleeffektivt

Att köra mjukt och jämnt kan göra stor skillnad för bränsleförbrukningen. Undvik hastiga accelerationer och inbromsningar, håll en jämn hastighet och kör på så höga växlar som möjligt. Tänk på att höga hastigheter drastiskt ökar bränsleförbrukningen.

3. Planera din rutt noggrant

En välplanerad rutt kan minska körsträckan och därmed bränsleförbrukningen. Använd GPS och karttjänster för att hitta den snabbaste och mest bränsleeffektiva vägen. Undvik omvägar och trafikstockningar, och planera dina stopp i förväg för att minimera onödiga körsträckor.

4. Håll rätt däcktryck

Under- eller överfyllda däck kan påverka bilens bränsleekonomi negativt. Se till att däcken är pumpade enligt tillverkarens rekommendationer, vilket inte bara förbättrar bränsleeffektiviteten utan också ökar säkerheten och däckens livslängd.

5. Packa inte bilen för tungt

En tung bil drar mer bränsle. Lasta inte bilen mer än nödvändigt och plocka bort onödiga föremål. Undvik att köra med takbox om det inte är absolut nödvändigt. Varje extra kilo påverkar bilens bränsleförbrukning.

6. Använd luftkonditioneringen sparsamt

Luftkonditioneringen kan öka bränsleförbrukningen markant, särskilt vid låga hastigheter. Använd den med måtta och försök att ventilera bilen naturligt när det är möjligt.

Genom att följa dessa tips kan du minska dina bränslekostnader och njuta av en mer ekonomisk och miljövänlig sommarsemester. Varje liten förändring bidrar till att göra resan mer hållbar och plånboksvänlig.

Använd bränsle- och förbrukningskalkylatorn

Är du osäker på vad din bil kommer att kosta dig i sommar? På Låneguiden har vi tagit fram kalkylatorer där du kan räkna ut såväl bränslekostnader som bränsleförbrukning.