Om Gävleborgs kommuner varit bättre än Danderyd på att budgetera verksamheten är det ändå alarmerande att antalet bidragsberoende familjer i Gävleborg ökar så kraftigt. (Se bild 1)
Flest finns i Ockelbo, som har 45 bidragshushåll per 1.000 hushåll, Hofors 44 och Bollnäs 40.
2017 var det totalt 407.559 bidragsmottagare i Sverige samt 215.160 hushåll som tillsammans fick över 10 miljarder i bidrag.
Det är Riksdagens Utredningstjänst som i en rapport tagit fram de siffror som redovisas här.
- Tyvärr visar rapporten att försörjningsstödet skenar i många kommuner i Gävleborg, vilket sätter kommunerna under stor ekonomisk press, säger riksdagsman Lars Beckman (M). Det som krävs nu är att man bland annat inför ett bidragstak på nationell nivå och att kommunerna inför hårda kontroller av utbetalningar.
Tidningen Hem och Hyra har i ett antal artiklar från Södertälje granskat utbetalningar av försörjningsstöd och hittat ett omfattande fusk.
- Januariöverenskommmelsen betyder också att det kommer att bli ett glapp i tiden mellan nuvarande insatser och eventuellt kommande insatser, vilket betyder att kommunerna riskerar än större kostnader, säger Lars Beckman. Det kommande beslutet om ökad anhöriginvandring utan försörjningskrav riskerar också att öka kostnaderna för länets kommuner.
Antal bidragshushåll i Sverige har ökat med 5 procent från 2004 till 2016 samtidigt som ökningen i Gävleborgskommunerna varit 27 procent.

Text: Torbjörn Edlund

Referensmatereial, RUT-rapport
Biståndsmottagare, biståndshushåll, genomsnittlig biståndstid samt totalt utbetalt bistånd, avseende 1990–20171,2,6,7): https://svenskpress.se/wwwdocs/_common_media/user_files/43/96.pdf
Biståndsmottagare, biståndshushåll, genomsnittlig biståndstid samt totalt utbetalt bistånd, avseende 1990–20171,2,6,7):
https://svenskpress.se/wwwdocs/_common_media/user_files/43/96.pdf