Det finns till och med webbsidor som Listaroo som i princip bara fokuserar på att göra och publicera listor. Nedan finner du en punktlista i fem delar som går igenom dessa och förklarar de ytterligare.

5 fördelar med listor

1. Det minskar stress

Som Psychology Today förtydligar är skapandet av listor ett bra sätt att minska ångest, oro och framför allt stress. När du skapar listor kan du alltså "slänga bort" problemen på ett annat ställe och således fokusera på det som är viktigt i stället för att oroa dig över allt du måste göra i framtiden.

2. Det skapar struktur

När man har mycket att göra är det vanligt att man försöker lösa alla saker på en och samma gång, med ofta ett riktigt dåligt resultat som följd. När du har en lista att gå efter har du också en ideal struktur för hur du ska lösa de uppgifter du har framför dig. 

En bra idé är också att sätta en fast tidsbegränsning gällande hur länge du har på dig att lösa ett visst antal uppgifter på listan. För om du inte sätter en tidsbegränsning på långa listor med många punkter kan listan lätt bli överväldigande, och då förlorar listan lite av sitt syfte. 

3. Det blir enklare att lösa problem

När du har en strukturerad lista framför dig blir det enklare att hitta logiska och effektiva lösningar. Främst tack vare att hjärnan tänker som bäst när den bara behöver fokusera på ett problem åt gången. 

4. Det blir enklare att koppla av

Om du har en lista har du också ett schema över precis vad som ska göras, och när du har det blir det lättare att koppla av då du gjort det du ska för dagen.

Så när du är ledig kan du vara säker på att du har en strukturerad arbetslista när du kommer tillbaka, vilket gör att du kan slappna av på ett helt annat sätt än om alla uppgifter inte funnits samlade på ett ställe. 

5. Du får små vinster varje dag

Det är en skön känsla att få stryka något på sin att göra-lista. Det ger energi och en känsla av att man faktiskt fått någonting uträttat, vilket man faktiskt har. Att ofta få "små vinster" så fort man bockar av något på listan är alltså något som är mycket positivt.