Vad är då en företagsam människa enlig Svenskt Näringslivs kriterier? Det är personer som stämmer in på något av följande:
● 16-74 år (samtliga) samt separat även kvinnor och ungdomar 16-34 år
● har en F-skattsedel
● är delägare i ett aktivt bolag
● är VD eller ordinarie styrelsemedlem i et aktivt aktiebolag
Den här undersökningen mäter alltså inte antal registrerade företag utan företagsamma människor! Individerna räknas bara en gång. Det blir också en säkrare jämförelse än att räkna företag eftersom man undviker dubbelbokföring eftersom många människor äger flera företag. När det gäller nyföretagande finns det också osäkerhet om hur jämförbara siffrorna är eftersom till exempel när en enskild firma ombildas till aktiebolag så räknas det som ett nytt företag i statistiken!
Underlaget för rapporten ”Företagsamheten 2015” inhämtades under januari i år.
Trots att antalet företagsamma, både män och kvinnor ökar, så ligger Gävleborg lägre än riksgenomsnittet, 10 procent av den kvinnliga befolkningen 16-74 år jämfört med riket 12,1 och ettan Gotland över 16!
Placeringen är obetydlig bättre för kvinnor som har 5,7 % företagsamma 16-74 år jämfört med riket 7,5 och ettan Stockholm drygt 10.
När det gäller ungdomar 16-34 år är det ännu dystrare i länet, näst sista plats med 4,0 % jämfört med riket 5,6 och ettan Stockholm cirka 7,5.
I Gävleborg är Ljusdal etta med 14,3 % totalt, 7,8 för kvinnor och 6,0 för ungdomar.
Gävle på åttonde plats redovisar 8,5, respektive 5,0 och 3,7 %.
En oroande tendens är att det finns så många äldre företagsamma människor, i Gävleborg är en femtedel är äldre än 64 år, klart högre än riksgenomsnittet! Andelen har ökat med 67 procent sedan 2005, samtidigt som totala antalet ökat med endast 8 procent!
- Frågan är ju vad vi gör åt detta, för att öka både företagsamheten och nyföretagandet, det behövs kraftfulla åtgärder, sa Lotta Pettersson.
Lotta Petterson lyfte fram Anna-Sofia Winroth, Gefle Chokolaterie, som ett bra exempel på företagsamhet. Anna-Sofia utsågs till ”Gävleborgs mest företagsamma människa” 2014.
- Mod och passion är det som utmärker en företagsam person, sa Anna-Sofia Winroth i samband med utnämningen. Sedan handlar det också om att tro på sig själv och sina idéer.
Dessutom behöver vi hitta företagsamma människor som kan ta över de företag vars ägare vill överlåta verksamheten för att kunna njuta sitt otium!

Rapporten från Gävleborgs län: http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/gavle/foretagsamheten-2015-gavleborgs-lanpdf_612440.html/BINARY/F%C3%B6retagsamheten%202015%20-%20G%C3%A4vleborgs%20l%C3%A4n.pdf
Utveckling av företagsamhet och nyföretagande: http://www.foretagsklimat.se