Nyligen presenterade Landsorganisationen (LO) sin valplattform, tillsammans med flera linjeartiklar. LO är inget politiskt parti, men vill gärna vara med och utforma politiken. Tyvärr går deras förslag stick i stäv med att de samtidigt säger sig vilja verka för full sysselsättning. LO är osolidariska gentemot de ungdomar som står utanför arbetsmarknaden. Två förslag står ut:

För det första vill LO verka för att kraftigt öka kostnaderna för företagen att anställa ungdomar. Det handlar om en tredubbling av arbetsgivaravgifterna för anställda som är under 23 år. För företagare med många unga anställda inom exempelvis hotell och restaurang eller handeln, slår detta hårt mot branscher med ofta redan ansträngd lönsamhet. Ökade skatter på arbete kommer att leda till färre jobb för de unga.

För det andra föreslås att tidsbegränsade anställningar ska förhindras och försvåras. För ungdomar är den här typen av anställningsform ofta en fot in på arbetsmarknaden, som sedan blir steget vidare till fast anställning. Alternativet till en tidsbegränsad anställning för en ung person med liten erfarenhet är ofta arbetslöshet. Det är inget bra alternativ. Därför är det bättre att öppna så många dörrar som möjligt in till arbetsmarknaden. Men det vill inte LO.

LO:s lösning på att motverka ungdomsarbetslösheten är istället att Arbetsförmedlingen (AF) ska få ytterligare hundratals miljoner kronor för att sjösätta ännu en ”ungdomsgaranti”. En prövad snarlik modell dömdes ut av forskningsinstitutet IFAU redan 2002.

Vägen framåt handlar om att främja företagande och se till att instegsjobb för unga kan utvecklas. Då duger varken stora kostnadsökningar på företagen, eller åtgärder som försvårar att anställa.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv