Magnus Lindmark, försäljningschef på Bilmetro i Gävle, hälsade välkommen och berättade om Bilmetro, igår, idag och imorgon. En intressant film visades där man fick följa företaget från den blygsamma starten 1918 till dagens moderna företag med en omsättning på flera miljarder.
– Fokus har under årens lopp flyttats från bilen i centrum till dagens kunden i centrum, sa Magnus Lindmark.
Bilmetro representerar 7 olika bilmärken, Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Honda och Kia samt Scania lastbilar. Företaget finns på 11 orter och har 565 anställda, varav 157 i Gävle. Bilmetrokoncernen omsatte 3,3 miljarder 2016, varav 842 miljoner i Gävle, och sålde 11.110 bilar, varav 3.598 i Gävle.
Volkswagenkoncernens siffror 2016 är imponerande, omsättning 205.5 miljarder – Euro! 592.000 anställda i 118 fabriker i 31 länder levererade 10,3 miljoner bilar, det vill säga nästan en ny bil var i tredje sekund! Målet är att bli världsledande på eldrift och att vara världens mest hållbara fordonstillverkare 2018.
– Vi är där kunderna är, sa Magnus Lindmark. Det är därför vi stöttar Gefle IF Fotboll för att de engagerar sig ute i samhället.
Sen var det dags för Pär Lagerström, klubbdirektör för Gefle IF Fotboll, att ta över mikrofonen. Han gladdes särskilt åt intresset och engagemanget från sponsorerna.
– Det är en svår dag idag när en av våra trotjänare får träda tillbaka och vi ska presentera vår nya tränare, sa Per Lagerström. En idrottsförening är mer än medlemmarna, det handlar också om sponsorer, evenemang, elitverksamhet för herrlaget, över 1000 ungdomar i vår akademi och inte vårt damlag som toppar division II som nykomlingar.
Förre tränaren Thomas Andersson blir kvar i föreningen men med andra arbetsuppgifter, så det var ett långsiktigt beslut!
Pär Lagerström berättade att han själv spelade i Gefle IF från 6 till 18 års ålder och att han arbetat inom fotboll utanför Gävle. Men han kom tillbaka till klubben som klubbdirektör av tre orsaker.
– GIF arbetar för ett mer meningsfullt samhälle och det är viktigt för mina och andras barn, sa Pär Lagerström. Dessutom handlar det om elitidrott som ger en häftig puls när man får tävla med de bästa och inte minst är jag uppväxt med GIF och brinner för att det ska gå bra för föreningen.
Sen var det dags att presentera den nye tränaren, som förhoppningsvis kan rädda Gefle IF kvar i Superettan. Poya Asbaghi. Hn kommer närmast från Dalkurd, som han förde upp till Superettan efter att de harvat 6 år i division I och har även varit tränare för AFC, numera i Eskilstuna. Första året i Dalkurd kom laget trea men andra året lyckades man klar uppflyttning.
- Poya är en av Sveriges mest lovande fotbollstränare och det finns många argument för att vi valde honom, sa Pär Lagerström. Han
Argumenten:
• Han har både kompetens och vilja att utvecklas
• Han kan de andra lagen i Superettan
• Det är en stor press att träna ett elitlag och kan man klara av pressen i Dalkurd så…
• Han är bra på att få gruppen med sig
• Vårt mål är att vara tillbaka till Allsvenskan senast 2020 och då är Poya tränaren som kan fixa det
• Han har varit med och vunnit serier förut
• Hans lag har producerat många mål
– Jag är 31 år oh har bott i Uppsala sedan vi flyttade dit när jag var ett år, sa Poya Asbaghi. Jag har alltid varit en fotbollsnörd men insåg att jag inte var tillräckligt bra för att bli proffs så jag började plugga ekonomi på universitetet i stället.
Han började också träna ett ungdomslag och fortsatte med samma killar via junior- till A-lag.
– Jag vill utvecklas som tränare och därför känns Gefle IF som rätt klubb just nu, sa Poya Asbaghi. Jag arbetar hårt, precis som GIF när de var som bäst och man måste också vara ödmjuk
Pressen på Dalkurd var naturligtvis något extra, vilket inte är så konstigt eftersom de är det kurdiska lag som spelar på högst nivå i världen.
– Dalkurd har två miljoner följare på sociala medier, vilket kan jämföras med AIKs 200.000, sa Poya Asbaghi. Men jag föredrar att spela under press i stället för helt utan!
När Poya Asbaghi pluggade ekonomi så skrev han en C-uppsats om varför Sirius misslyckades att ta sig upp i fotbollens finrum medan Gefle IF spelade i allsvenskan. Men världen ändras och i år spelar Sirius allsvenskt medan Gefle håller till I Superettan.
- I min uppsats kom jag fram till att det behövs både en röd tråd i verksamheten och förebilder, sa Poya Asbaghi. Sirius var inte folketslag i Uppsala medan Gefle på den tiden hade bra med publik.
På söndag är dags för Poya Asbaghi att göra sin första match som A-lagstränare när GIF möter Örgryte på bortaplan.
– Det är inte så mycket man hinner göra på kort tid, men försvarsspelet måste förändras, sa Poya Asbaghi. Det är också enklare att framgångsrikt förändra försvarsspelet än anfallsspelet.
Han har bilden klar för sig hur han vill att laget ska spela, men först vill Poya analysera vilka styrkor och svagheter GIF har men betonar att försvarspelet måste vara mer kompromisslöst med mer presspel.
– För att nå allsvenska måste man spela ett allsvenskt spel redan i Superettan som Östersund och Sirius, sa Poya Asbaghi.
Många har haft synpunkter på att de tycker att nuvarande tränaren Thomas Andersson inte engagerar sig tillräckligt under matcherna.
– Som tränare försöker jag anpassa mig efter matchutvecklingen, om jag känner att jag behöver vara mer aktiv så är jag mer aktiv, sa Poya Asbaghi. Jag har höga krav på både mig själv och omgivningen men man måste se hela människan och inte enbart spelaren.
Den senaste matchen förlorades med 3-1 mot Superettans suveräna ledarlag, Brommapojkarna.
– Det var väldigt bra inställning från Geflespelarna i andra halvlek men marginalerna var inte på vår sida, sa Poya Asbaghi.
Poya ville inte avslöja alltför mycket hur han vill göra förändringar, utom på en punkt.
– Vi måste anpassa vårt spel efter truppen men trebackslinje tror jag på, sa Poya Asbaghi. Vi får se hur vi lyckas på söndag, men hittills har det bara varit snack.
Frukostmötet avslutades med en diskussion om hur ekonomin kan förbättras.
- Gefle IFs ekonomi är extremt ansträngd just nu, eftersom vi får mindre med pengar från förbundet i Superettan och dessutom har vi betydligt sämre publiksiffror än vad vi hoppats på, sa Pär Lagerström. Tidigare år har vi sålt spelare för totalt cirka 30 miljoner, vilket räddat ekonomin, men inga spelare har kunnat säljas de senaste åren.
Deltagarna delades sen in i fem olika grupper som diskuterade olika förslag hur ekonomin ska kunna förbättras.