När Bilvaruhuset Dahlboms Bil i Gävle på lördagen öppnade portarna till hallarna var det nya Hyundai i30 och i40 som stod i fokus. Bilarna har genomgått stora förändringar, såväl på ytan som under motorhuven, och väntas utgöra en stor del av Hyundais försäljning.
Nya Hyundai i30 och i30 Turbo
Hyundai i30 har alltid varit en av de bäst säljande Hyundaibilarna i Sverige. När Hyundai nu lanserar den tredje generationen av modellen har man rustat för att trenden ska hålla i sig. Nya i30 kommer att säljas i en 5-dörrars version och kombiversion samt den mer sportiga i30 Turbo. Exteriört följer alla modeller Hyundais nya designprogram där den accentuerade sexkantiga grillen är huvudnumret. En ny sjustegad automatisk växellåda med dubbelkoppling (DCT) erbjuder både en förbättrad körupplevelse och en bättre bränsleekonomi. På motorsidan varierar uteffekten mellan 100 till 186 hk med koldioxidutsläpp så låga som 94g/km.
Bland annat ingår också följande som kommer att minska bränsleförbrukningen:
● Integrated Stop & Go (ISG)
● däck med lågt rullmotstånd
● generatorhanteringssystem (AMS)
● aktiv luftstyrning för att reducera luftmotståndet i frontgrillen
Nya i30 Turbo drivs med en turboladdad 1,6 liters motor på 186 hk och har utvecklats med fokus på sportig kördynamik och vardagsfunktionalitet. Den accelererar från 0 till 100 km/h på 8,0 sekunder och topphastigheten är 219 km/h.
Nya Hyundai i30 kostar från 169 900 kr, och i30 Turbo från 249 900 kr.
Mer information om nya Hyundai i30: http://www.hyundai.se/showroom/show/i30
Nya Hyundai i40
Den första i40 blev en flaggskeppsbil för Hyundai i Europa när den lanserades 2011. Den sålde i 100 000 exemplar och spelade en viktig roll för att förändra kundernas uppfattning om varumärket Hyundai. Exteriören på i40 har förbättrats genom bland annat uppdaterad design av fram- och baklyktor, sexkantig grill, ny stötfångare fram och nya integrerade LED-dimlyktor, som först lanserades på Hyundais premiummodell Genesis. Bilens profil har uppdaterats genom nydesignade 16-, 17- och 18-tums lättmetallfälgar.
Nya i40 erbjuder ett förbättrat motorutbud som omfattar två Euro6-kompatibla dieselmotorer från 115 hk upp till 141 hk.
Liksom nya i30 har nya i40 en ny, sjustegad DCT-växellåda för den uppgraderade 1,7-liters dieselmotorn på 141 hk. Den ger bättre bränsleeffektivitet och gör att föraren kan välja mellan helautomatisk körning eller manuell växling med hjälp av paddlar på ratten för en sportigare körupplevelse.
För bättre kurvtagning och allmänt snabb respons har nya i40 nu Advanced Traction Cornering Control (ATCC). Systemet använder sig av elektroniska sensorer för att efterlikna hur en differentialbroms agerar vid kurvtagning för att ge extra dragkraft samt bättre grepp och köregenskaper. Som tillval erbjuds nu även elektronisk stötdämparkontroll för reglering av vägegenskaperna anpassade enligt förarens önskemål.
I nya i40 har Hyundai utökat den redan långa listan över tillgänglig både aktiv och passiv säkerhetsteknik. Utöver det befintliga systemet för Aktiv filhållningsassistans finns nu en helljusassistent som övervakar mötande trafik och automatiskt stänger av helljuset så att andra förare inte blir bländade. Helljuset har också blivit uppdaterat och blivit mer kraftfullt med hjälp av bi-xenon. Det nya systemet för skyltavläsning kontrollerar vägmärken och visar en aktuell hastighetsvarning för föraren via den nya TFT-displayen på instrumentpanelen. Det är första gången som Hyundai använder den här tekniken i sitt sortiment.
Nya Hyundai i40 kostar från 224 900 SEK.
Mer information nya Hyundai i40: http://www.hyundai.se/showroom/show/i40-kombi
Fem års garanti med fri körsträcka
För nya i30 och i40, liksom för alla andra nya Hyundai-modeller, ingår Hyundais unika fem års garantipaket med fri körsträcka. Det här garantiprogrammet gör kunden får fem års garanti med fri körsträcka och fem års vägassistans.
Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Hyundai i Gävle.
- Både Hyundai i30 och i40 uppskattas av ägarna och med de här förbättringarna blir båda svåra att motstå, säger Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil. Bilarna är ju dessutom standardutrustade med många finesser som andra bilmärken har som tillval!