Logga 50 år

Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen fyller 50 år.

22/4 kl. 18:13

Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen bildades första gången 1967 av några intresserade unga herrar som tyckte att Gävles spårvägshistoria borda bevaras för framtiden. Då hette föreningen Svenska Spårvägssällskapets Lokalavdelning Gävle. Nu femtio år senare Är dessa nu äldre killar fortfarande kvar och aktiva.

  • 1972Fr.v. Kalle Candén, Einar och Ann-Mari Carlsson, Sixten Andersson, Sigfrid Landqvist med fru, Stanley Lindberg och Robban Robert Bergmark, sittande fr.v. Leif Holmgren och Björn Norrmén. De äldre är gamla spårvagnsförare/bussförare från Gävl
  • GSS 21 Bomhus, Foto Lennart Welander 1953

Det var två unga grabbar i 17 och 20 års åldern som fick en ingivelse att starta en förening i Gävle 1967 som kom att heta Svenska Spårvägssällskapets Lokalavdelning Gävle och uppgiften var att ta vara på det som gick av Gävle Stads Spårvägar (GSS) Så gjordes också vid 1970 kom ytterligare en ung man vid namn Leif Holmgren med i styrelsen och dessa herrar sammanställde en utställning som hette" Det var en gång.." och visades på Stadsbiblioteket.

I början av 1970 talet anslöts sig även en mer känd profil som även han skulle betyda otroligt mycket för Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen (SSS-Gävleavd.)Han hette Olle Olsson känd av många Gävlebor. Olle hade samlat och dokumenterat allt om Gävles spårvägar Personal, Vagnar, Kommunbeslut, tekniska data ja allt som gick att få tag i. Han hade även kontakt med de flesta Spårvägare som ännu var i livet och inhämtade värdefull information som vi i dag kan glädjas över. Olle och Per Rickheden skrev sedan en Bok om Gävle Stads Spårvägar som heter "Från Albion till Boulognern" en härlig fakta bok för den vetgirige.

Men nu till våra grundare. Peter Ödén och Björn Norrmén heter de unga killarna och Leif Holmgren anslöt sig 1970. De drev föreningen framåt med stor iver och gjorde otaliga resor ner till bland annat Museispårvägen i Malmköping för att renovera Siemensvagnen GSS 21 som gick på Bomhuslinjen.

Under årens gång och med hjälp av Olle Olsson så föddes en idé om en museispårväg även i Gävle och då förstås med de kvarvarande spårvagnarna som en gång rullat i Gävle, En dröm som blev till en vision och som nu är på mycket god väg att förverkligas. Detta blir en attraktion för Gävle och något Gävleborna kommer att vara stolta över.

Gävles Samtliga politiska partier stöttar oss i detta kommande projekt och ser det som ett mycket bra inslag i Gävle och höjer attraktionsvärdet för Gävle på ett positivt vis. Även Gävles företagare har gett oss sitt enorma stöd och ser detta som en bra investering för Gävle. Sträckningen är den 3,5km långa spåret från Fältskärsleden förbi Gasklockorna mot Kustbevakningen för att transportera besökare till Havet och olika evenemang i en framtid. Planerad invigning är satt 2019.

Att fira 50 år är en milstolpe och ett nytt steg framåt för dessa entusiaster och vi ser framtiden för oss.

Vi bjuder in alla att se de gamla spårvagnarna och lyssna på föreläsning om Gävle som spårvägsstad en direktrapport av renoveringen av GSS21 som nu pågår utlovas.

20 maj
Femte Tvärgatan 4 och 2.
Kl.10.00-16.00

För program se http://www.sss-gavle.se
eller FaceBook: Svenska Spårvägssällskapet Gävleavdelningen

Thomas Dahl

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Senaste nytt

Hjälp

Stäng