Gästrike återvinnare har tillsammans med Högskolan i Gävle och en polsk samarbetspartner tagit hem ett stort utbildningsuppdrag i modern avfallshantering i Polen. Det totala uppdraget ligger på cirka 10 M SEK.

Kontraktet om utbildningen signerades den 17 mars under högtidliga former på Sveriges ambassad i Warszawa. I ceremonin deltog bland andra Sveriges ambassadör Staffan Herrström och ambassadråd Jozef Neterowicz. Gästrike återvinnare representerades av styrelsens ordförande Roger Persson och av förbundsdirektör Thomas Nylund.

– Svensk avfallshantering är världsledande och det finns ett stort internationellt intresse av att ta del av våra kunskaper och erfarenheter, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör för Gästrike återvinnare.
– Det här är jätteroligt att vi fått det här förtroendet och stora uppdraget, fortsätter han.

Thomas Nylund har under längre tid - i egenskap av ordförande för branschorganisationen Avfall Sveriges arbetsgrupp för export - arbetat för att främja export av tjänster och kunskap från den svenska avfallsbranschen.

– Vi kan göra mycket i samarbete mellan offentliga och privata aktörer för att få fart på detta. Här finns stora möjligheter att både ”rädda världen och tjäna pengar”, skrattar han.

Polen har infört en ny EU-harmoniserad lagstiftning inom avfallsområdet. I samband med detta vill man höja kompetensen inom avfallsbranschen och få igång en utveckling mot en mer miljöanpassad hantering. Idag går 78% av hushållsavfallet i Polen till deponi, motsvarande siffra för Sverige är 1%. Medel har avsatts i Polen i den statliga fonden PARP (Polish Agency for Enterprise Development) för en omfattande utbildning riktad mot små- och medelstora entreprenadföretag inom avfallshantering.

Tillsammans med EUCP (European Center for Enterprise) - ett polskt företag och stiftelse som arbetar med EU-finansieringsfrågor och kompetensutveckling - har Gästrike återvinnare lämnat ett förslag på upplägg av utbildning. Gästrike återvinnare kommer att samarbeta med Högskolan i Gävle samt med andra såväl privata som offentliga aktörer i den svenska avfallsbranschen för att leverera utbildningen.

Ambitionen är att utbilda närmare 600 personer under 2014-2015. Utbildningarna ska ske på plats i Polen. Varje kurs planeras omfatta fyra stycken två-dagars seminarier i grupper om 15-30 personer