Sommartips för entreprenören: Så håller du dig nedkyld och återfuktad

3/7 kl. 12:43

Juni är kommen och sommaren officiellt här. Enligt SMHI förväntas månaden vara lite torrare och mindre molnig. Sommarvädrets vara eller icke vara är det stora samtalsämnet i fikarum runt om i landet medan semestrar planeras för fullt och grillar inköps till stundande trädgårdsfester.

Svensken följer slaviskt väderleksrapporterna, lyssnar på medium, och friskar upp statistikkunskaperna från gymnasiet och sportvärlden för att likt en vetenskapsman fastställa sannolikheten för sol. Om du undrar hur våra hjärnor egentligen fungerar när vi granskar statistik så hittar du en väldigt bra beskrivning här: https://sv.888poker.com/magazine/poker-world/odds-and-stats-change-viewing-experience/

Eftersom undertecknad i alla lägen hellre ser glaset som halvfullt än halvtomt, räknar jag, precis som många andra med en varm sommar. I den här artikeln får du därför några väl valda tips om hur du bäst håller dig nedkyld och återfuktad när hettan slår till.

1. Kokosvatten

De senaste årens trenddryck är inte bara instagramvänlig (gärna fotad med en somrig kuliss såsom sandstrand, gräsmatta, hängmatta eller blå himmel) utan även oerhört fräsch, smakrik och nyttig. Eftersom kokosvatten innehåller en hög halt av kalium och samtidigt är snål på kolhydrater är det en idealisk dryck för att hålla sig återfuktad. Sajten ”Steg för hälsa” har gjort en tydlig sammanfattning som förklarar hur kokosvattnet påverkar din kropp: https://stegforhalsa.se/din-kropp-och-kokosvatten/. Kokosvattnet kan du dricka när du arbetar vid poolen, på stranden eller om du helt enkelt vill sitta utanför kontoret och jobba. Det viktigaste är att kroppen får i sig den nödvändiga vätskan som behövs.

2. Mindre måltider

Måltider som intas under den varmare delen av året bör genomsyras av ledorden många mindre mål ofta. Ämnesomsättningen måste jobba betydligt hårdare för att bryta ned maten vid intag av större portioner. Lyckligtvis bjuder sommaren på en rad härliga och smakrika frukter och grönsaker som kan användas för att tillaga smörgåsar, kalla soppor och sallader. Gurka och vattenmelon innehåller exempelvis bägge mer än 90 % vatten och är mycket fördelaktiga för att hålla sig sval i värmen. Vad sägs exempelvis om en fräsch vattenmelonsallad med skivad rödlök, fetaost, färska myntablad och ringlad olivolja på sommarens picknick. Mums!

3. Under parasollet

Även om den allmänna rekommendationen är att hålla sig borta från solen mellan 12 och 15 under högsommaren kan det, med tanke på den oberäkneliga, nyckfulla och inte sällan korta svenska sommaren, vara svårt att motstå aktiviteter mitt på dagen. Om du håller dig under parasollet under solens hetaste timmar kan du med gott samvete bespara dig hudläkarnas pekpinnar. Packa ned favoritlektyren, lägg dig tillrätta i solstolen, fäll upp parasollet och titta på säkert avstånd förnöjt på de rebelliska soldyrkarna från din svala plats i skuggan.

4. Frysta lakan

Även om fläkten är ditt främsta redskap i hemmet för att stå ut med värmen inomhus finns även mer miljövänliga alternativ tillhands för den som vill undvika en nattlig värmeknäpp. Vi vet alla att en god natts sömn rimmar illa med överdriven värme och att en i regel sover bättre i ett svalt och mörklagt rum. Nedan nämnda husmorstips må låta okonventionellt men fungerar faktiskt och är dessutom lätt som en plätt att göra. Ta ut dina sänglakan, förslut de i en plastpåse så de inte blir våta och lägg de sedan i frysen i en halvtimme. När äggklockan ringer är du klar och kan bädda om sängen med kyliga och svalkande sängkläder som får dig att känna dig som om du vore på Antarktis och som garanterar en härlig, ostörd djupsömn.

Daniel Azzopardi

Daniel Azzopardi

Medlem sedan 2017-06-02

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Senaste nytt

Hjälp

Stäng