Inom nuvarande regelverk finns utrymme för arbetsgivare att bidra till olika friskvårdsalternativ för sina medarbetare.
- Det finns en rad områden som enligt Skatteverket klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner som styrketräning, fotboll och ishockey som är avdragsgilla friskvårdsförmåner, säger Lars Beckman. Så långt allt väl, men även skrattgympa, körsång på arbetsplatsen, saltrum, Feldenkreispedagogik, gitarrlektioner, reflexologi, örtbad, rosenterapi, kallbad och bastubad är andra exempel på friskvård som arbetsgivarna kan erbjuda sina anställda - men inte vare sig ridsport eller golf.
Trots dess erkänt positiva effekter för kropp och hälsa faller ridning utanför Skatteverkets definition av aktiviteter som klassas som skattefria motions- eller friskvårdsförmåner. Utöver de hälsofrämjande effekterna fyller ridning en viktig funktion för medarbetare med exempelvis olika funktions- och rörelsehinder, balanssvårigheter, ryggproblem och synskador.
- Ridning är en av Sveriges största handikappidrotter med cirka 4.000 ryttare med funktionshinder, som genom ridningen får möjlighet till en meningsfylld och hälsofrämjande fritidssysselsättning, säger Lars Beckman. Jag ser i vår familj hur viktigt det är med handikappridning och dess friskvårdsskapande aktivitet.
Över en halv miljon människor rider regelbundet, vilket gör den till näst största idrott i landet efter fotbollen. 90 procent och av ryttarna är kvinnor, vilket om något borde vara något som manar till eftertanke och handling, om man påstår sig vara en feministisk regering.
Att inkludera ridning som friskvård var ett socialdemokratiskt vallöfte inför valet 2014, både av socialdemokraternas partisekreterare och den blivande folkhälsoministern Gabriel Wikström.
- Ytterligarett ett vallöfte som regeringen nu gör allt för att glömma, komma bort från och stoppa längst ner i skrivbordslådan, säger Lars Beckman. Jag kommer dock att påminna ministrarna och regeringen om deras svikna vallöften och kommer att arbeta i Sveriges Riksdag för att ridning och andra diskriminerade sporter också ska räknas som friskvård i Sverige.
- Det borde vara arbetsgivare och medarbetare som avgör vad som är lämplig friskvård – inte Skatteverket eller riksdagen, avslutar Lars Beckman, riksdagsledamot (M) Gävleborg.