Ta Doktorama i Söderhamn som exempel. En privat hälsocentral som fick så många söderhamnare att välja dem att de var tvungna att öppna två hälsocentralen istället för en. Idag har de länets bästa omdömen i Sveriges kommuner och landstings patientenkäter. Eller ta Lust och Lära i Bollnäs som har en kö som de inte kan tillgodose, samtidigt som deras elever har ett högre betygssnitt än högstadieelever i övriga landet.

Och inte har jag sett Doktoramas vd Robert Hill eller Lust och läras rektor Anders Ringård skeppa några miljonvinster till skatteparadis. Eventuella vinster går oavkortat tillbaka till verksamheten så att den kan utvecklas och därmed erbjuda den bästa vården och den bästa skolan som Sverige kan åstadkomma. För det är vi alla överens om, att kvaliteten inom skola och vård både är viktig och måste höjas.

Att då slå undan benen på länets bästa högstadieskola och länets bästa hälsocentral genom att ”stoppa vinstjakten och återställa ordning och reda i välfärden” låter i mina öron högst orimligt och jag blir bekymrad för alla små, privata företagares skull. Det är de som skapar kvalitet inom välfärden och det är de som skapar arbetstillfällen i glesbygd. Vi måste hjälpas åt att lyfta de goda exemplen och berätta hur privat vård och skola faktiskt fungerar. Att välfärdsföretagare är lokala engagerade människor som jobbar för vårt läns bästa. Att det skulle vara någon sorts vinstmaskiner med bankkonton i skatteparadis har jag aldrig hört talas om.

Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv