Anledningen till besöket var att Siv donerat två stycken klänningar till Länsmuseet. Den ena från när hon vid 22 års ålder vann Fröken Sverige 1964 och den andra från tävlingen "Hollywood Star of Tomorrow" som hon vann 1967. Karriären som modell och skådespelerska tog ordentlig fart och hon umgicks och arbetade med kändiseliten i Hollywood. Det innebar långfilmer, tv-shower och medverkande i serier som bl.a Läderlappen, Hogans hjältar och M*A*S*H.

Siv berättade öppenhjärtligt om sin karriär, erfarenheter och möten med alla stjärnor och även en del om avigsidorna i en ganska tuff bransch.
– Några trodde att vi hade "free love" i Sverige så att man bara kunde hoppa på mig hur som helst. Det var ju verkligen en missuppfattning som jag fick jag reda ut några gånger.
Ett tag bodde hon med sin dåvarande sambo Frankie Randall i Las Vegas. Han var kontrakterad artist på hotell Riviera och god vän med Frank Sinatra som upptäckt honom.
– Det var en fantastisk tid och vi umgicks ganska mycket med Frank och hans kompisar när de var i stan.
Gänget kallades The Rat Pack och övriga medlemmar var bland annat Dean Martin, Sammy Davis Jr. och Peter Lawford.
– Frank var en fantastisk artist men han kunde bli lite otrevlig när han hade druckit för mycket, så jag brukade gå hem tidigare de gångerna.
En som Siv verkligen högaktade var dock Elvis Presley som hon spelade mot i filmen ”Easy come, easy go” från 1967.
– Elvis var en fantastisk människa på flera sätt. Han var var trevlig och ödmjuk mot alla och brydde sig lika mycket om de som städade och servade i kulisserna som sina motspelare.

Hon berättade att generellt har svenskar ett väldigt gott rykte i USA och är kända för att vilja arbeta, är plikttrogna och gör rätt för sig. Själv är hon sannerligen inget undantag och de inkomster hon fick från modellandet och skådespeleriet investerade hon i en fastighet som hon gjorde i ordning. När den kunde säljas med förtjänst följde sedan fler affärer. Parallellt med skådespelandet utbildade sig Siv till fastighetsmäklare och tog sin examen 1980. I början av 80-talet gav hon upp skådespelandet och de sista rollerna var i tv-serien ”Krigets vindar” med bland annat Robert Mitchum och långfilmen Drop-Out Father med Dick Van Dyke från 1982. Med facit i hand så är det bara att gratulera till en smart strategiskt ändring av yrkesinriktning.

På somrarna kommer Siv alltid tillbaka till Sverige, släkten och sommarboendet i Hamrångefjärden.
– Jag har varit lite dålig på att träna de senaste åren, men inför somrarna brukar jag försöka komma igång då det är mycket bubbande med grejor vid sommarstället och då behövs det ju lite muskler, skrattar hon.

Det här var den första av höstens fria föreläsningar som hålls på Länsmuseet Gävleborg varannan onsdag.
För mer information och program se http://www.lansmuseetgavleborg.se