Jag är inte förvånad. På område efter område vill regeringen genomföra åtgärder som jag menar leder till färre jobb. Framförallt är det ett stort misstag att sänka RUT- och ROT-avdragen och höja arbetsgivaravgiften för unga. Det drabbar de branscher som redan har små marginaler; handel, restaurang, service, turism och tjänsteföretag inom telemarketing. Branscher där också många unga och utlandsfödda får sina första jobb. Företagen anser att det blir för kostsamt att anställa oerfaren personal och lära upp dem. Konsekvensen blir att företagen drabbas ekonomiskt och de som befinner sig längst ut på arbetsmarknaden riskerar att fastna i arbetslöshet och utanförskap.

Sverige behöver fler vardagsjobb – inte färre. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv saknas
360 000 jobb med låga utbildningskrav. Fler vardagsjobb gynnar framförallt unga och flyktinginvandrare som har kort utbildning och som har svårt att få jobb. RUT-avdraget är en nyckel för att skapa fler sådana jobb. Att försämra RUT-avdraget är ett misstag.

När det gäller den drastiska sänkningen av ROT-avdraget har den sågats av expertmyndigheter som Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket. De varnar för ökat svartarbete. Arbetsförmedlingen ser en fara för att områden i Sverige som redan har en kärv arbetsmarknad kan få det ännu kärvare. Branschorganisationer vädjar till regeringen att de ska tänka om, att tusentals jobb riskerar att försvinna och även de varnar för att svartarbete kommer tillbaka. Det finns hur många varningsflaggor som helst, i min värld är det ett vansinnigt förslag.

Snart kommer regeringens höstbudget och inget beslut är taget av Sveriges riksdag - ännu. Jag är i grunden optimistisk. I det här fallet lever jag på hoppet att politikerna kommer till sans och inte beslutar om de försämringar för svenska företag som de föreslagit.

Om regeringen menar allvar med målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är det hög tid att ändra kurs och genomföra reformer som gör det enklare att anställa och mer lönsamt att starta och utveckla företag. Det skulle öka Sveriges konkurrenskraft.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv