Jag erkänner att jag i början av min karriär också suktade efter snabba pengar och stor respekt. Man ville visa vad man gick för. Men aldrig skulle jag sjunka så lågt att jag skulle stjäla från äldre personer som antagligen behöver sina pengar mycket mer än jag själv. Dessutom har våra pensionärer levt ett långt liv där de byggt upp samhället genom hårt jobb och skattepengar – förtjänar man verkligen då att bli rånad på sina besparingar under sin sista tid i livet? Jag tycker inte det.

Just nu är jag pensionär, men jag föreläser gärna och ofta inför äldre människor för att få dem att vara mer vaksamma. Vårt samhälle har exploderat genom just teknikens utveckling de senaste åren, och ser du inte till att hänga med i svängarna så blir du lätt ett byte. Därför är det viktigt att informera våra äldre medmänniskor för att på så sätt ge dem en ärlig chans.

Ett viktigt tips som jag brukar dela ut är att man måste kunna tänka kritiskt. Om någon ringer i telefonen eller knackar på dörren och uppger att personen är från banken – stämmer det verkligen? Varför ringer de och varför frågar de efter personliga uppgifter? Mitt tips här är att lägga på eller be personen att vänta. Sedan ringer du själv upp banken och/eller en släkting som kan detta bättre än du själv som får ta hand om det. Ingen onödig press ska läggas på pensionären att behöva fixa problemet helt själv.

Någonting annat som jag ofta talar om är vikten av att se över sin egen ekonomi. Det händer att bluffmakare påstår att du köpt vissa saker som du kanske inte kommer ihåg, men därför är det viktigt att skriva upp när du köper saker och vad det är, så att du inte blir osäker. Jag tipsar alla om att skriva upp alla sina köp och sedan förvara informationen på ett ställe där man lätt kan fiska fram den.

Om du vill läsa mer om säkerhet online så får ni gärna kika in på min hemsida här nedanför. Där går det också att få kontakt med mig snabbt.

http://snabbauttag.se/ - för ett säkrare internet