Suzan Stenberg är ursprungligen från Orsa där hon fick sin första kontakt med Rotary genom ungdomsutbytet, som innebar ett års vistelse med skolgång i Chicago. Resan gav Suzan ett starkt självförtroende tack vare ett bra värdpar. För något år sedan fick Suzan tillfälle att återse sin ”extrapappa” som då hade hunnit bli 91 år!
- Rotarys utbytesprogram är verkligen en häftig upplevelse, sa Suzan.
I 20-årsåldern hamnade Suzan i Stockholm där det så småningom blev jobb på Microsoft och resor över hela världen. Sen slog kärleken till i form av Göran Stenberg från Undersåker, där paret bosatte sig efter giftermålet.
- Märkligt nog blev jag under de här åren i Stockholm aldrig erbjuden att bli medlem i Rotary, berättade Suzan Stenberg. Det var när jag startat eget i Undersåker, och bland annat arbetade med Inkubator, ungefär som Movexum i Gästriland, som jag kom i kontakt med Rotary.
Tack vare ett stor intresse och engagemang för Rotary blev Suzan erbjuden att bli Distriktsguvernör redan efter 6 år, vilket egentligen skulle ha varit minst 7 år men det gick bra ändå!
– Rotary är ju världens bästa nätverk med över 1,2 miljoner medlemmar som tillsammans arbetar för en bättre värld, såväl lokalt, regionalt som globalt, sa Suzan Stenberg. I stort sett var som helst i världen kan man hitta en Rotaryklubb att besöka med hjälp av en ny app där man kan söka klubbar.
Rotary har världens största välgörenhetsprogram och dessutom en av de effektivaste. Endast 5 procent avsätts för administration, vilket bland annat ledde till att Bill & Melinda Gates Foundation valde Rotary som samarbetspartner i kampen mot polio. För varje krona som Rotarymedlemmarna skänker lägger deras Foundation till två kronor till det tredubbla beloppet! De så kallade 90-kontona i Sverige för välgörenhet har som krav att administrationen får kosta högst 25 procent av de insamlade medlen. De senaste åren har till exempel Röda Korset använt högst 14 procent för insamlingskostnader och administration.
Exempel på Rotarys verksamheter:
● Fredsarbetete: Freds och konfliktcentra vid 6 st Universitet världen runt (varav Uppsala är ett), FN-representation mm
● Ungdomsverksamhet: Utbytesprogram, RYLA (ledarskapsutbildning för unga, Rotaract (Rotaryklubbar för upp till 30 år), stipendier mm
● En bättre värld: Rotary Foundation, Humanitära projekt lokalt eller internationellt, Polio+ (utrotningen av Polio), Läkarbanken mm
● Nätverket, lokalt och globalt: 1,2 miljoner Rotarymedlemmar med olika kompetens och nätverk i 34 000 klubbar i 200 länder
● Kompetens: föreläsningar i varje klubb och varje vecka (cirka 25 000 varje år i Sverige), stor samlad kompetens inom mängder av yrken.
● Lokalt engagemang: lokala nätverk, samarbeten, projekt mm
Rotarys värdegrund illustreras väl av det så kallade 4-frågeprovet som skapades för över 100 år sedan:
Innan man yttrar sig ska man tänka sig för:
● Är det sant?
● Är det rättvist mot alla som berörs?
● Skapar det samförstånd och bättre kamratskap?
● Är det värdefullt för alla som berörs?
– Det är många företag och organisationer som strävar efter att formulera en gemensam värdegrund och vi behöver påminna oss om vår egen, formulerad i 4-frågeprovet, sa Suzan Stenberg.
Rotarys Världspresident väljs för ett år och just nu är det K.R. ”Ravi” Ravindran, från Sri Lanka som upprätthåller ämbetet, givetvis utan lön för uppdraget. Ravis visdomsord: ”Alla har vi något att ge – vilka vi än är och var vi än befinner oss i livet. Vi kan ge av vår begåvning, vår kunskap och vårt arbete och vi kan ge av vårt engagemang och vår hängivenhet. Genom Rotary kan vi ta de här gåvorna och göra verklig skillnad i andras liv och i världen.”
Rotary strävar efter förändring för att anpassa sig till människors ändrade vanor. E-Club ger alla möjlighet att vara medlem i en Rotaryklubb. Så här presenterar sig en av de två E-Clubbarna i Sverige: ”Rotary E-Club 2410 arbetar under Rotarys motto Service above Self. Vi håller våra möten på nätet och som medlem kan du delta i Rotarymötet när som helst under veckan genom att gå in på vår webbsida och vara aktiv genom att kommentera veckans föredrag. På så sätt visar du din närvaro. Nätet är öppet 24 timmar om dygnet, så du kan alltid hitta en tid som passar just dig. Enkelt att få 100 % närvaro!”
Mer info: http://rotaryeclub2410se.org/
Så det finns inga ursäkter för att inte vara med i Rotary, som medlem i E-Club kan du dessutom besöka din klubb vilken tid som helst på dygnet!