- Det är med stolthet jag kan meddela, mitt gamla hemlän Gävleborg, att regeringen idag har utsett Per Bill till landshövding och chef för Länsstyrelsen i Gävleborg. Jag har under min tid i riksdagen men även innan alltid haft en god dialog med Per Bill. Han är en lösningsfokuserad och pragmatisk person vilket jag ser som goda egenskaper för att axla de utmaningar som Gävleborg har att hantera idag och i framtiden. Det var med glädje jag mottog Pers positiva besked om att leda arbetet och jag ser fram emot att besöka honom när han väl har installerat sig, säger civilminister Ardalan Shekarabi


Per Bill är 57 år och kommer från Uppsala. Han har varit moderat riksdagsledamot sedan 1994. Mellan perioden 2006 och 2014 har Per Bill haft rollen som Konstitutionsutskottets vice ordförande och efter valet 2014 utsågs han till ordförande i Kulturutskottet och moderaternas kulturpolitiske talesperson. Han har tidigare också haft uppdrag som förste vice ordförande i Näringsutskottet, 2003-2006, ledamot i Finansutskottet, 1997-1998 och i Utbildningsutskottet, 1998-2003.
Per Bill har en filosofie kandidatexamen i biologi från Uppsala universitet och är doktor i medicinsk vetenskap. Han har också en MBA-utbildning från Handelshögskolan i Stockholm (Master of Business Administration).

- Jag ser mycket fram emot att bli landshövding i Gävleborgs län. Förhoppningsvis kan mina kunskaper i biologi och mina erfarenheter från riksdagen bli till särskild nytta i länet. Jag är glad att få Gävle som min nya hemstad samt att få samverka med alla berörda aktörer i länet för att skapa goda förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling i Gävleborgs län, säger Per Bill.

Per Bill gör sitt första besök som blivande landshövding i länet i dag. Han har en del av sina rötter i Hälsingland och kommer därför att inleda dagen med en pressträff på Hälsinglands museum i Hudiksvall för att senare under dagen ha en pressträff på residenset i Gävle, Gävle Slott. Media inbjuds därför till pressträff med Per Bill följande tider och platser:

Hudiksvall (Hälsinglands museum)
Tid: Torsdag den 25 juni, klockan 11.15 – 12.00

Gävle (Gävle Slott)
Tid: Torsdag den 25 juni, klockan 14.30 på Gävle Slott.

För närmare information:
Peter Skeppström
Pressekreterare till civilminister Ardalan Shekarabi
072-556 06 40
http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg

Foto: Emilia Oije