Ungdomsarbetslösheten i Gävleborgs län är oroväckande hög och Moderaterna har därför vidtagit en rad åtgärder för att stävja detta under sin tid vid makten. De har bland annat halverat ungdomsarbetsgivaravgiften, sänkt restaurangmomsen och infört RUT- och ROT-avdragen. Att sänka trösklarna till arbetsmarknaden på detta sätt har extra stor betydelse för unga som annars riskerar att utkonkurreras av andra med mer arbetslivserfarenhet.
- Vi är därmed djupt oroade över att Socialdemokraterna tillsammans med övriga oppositionspartier går till val på att fördubbla ungdomsarbetsgivaravgiften. För oss Moderater är det oförståeligt hur ökade anställningskostnader skulle leda till fler jobb för våra unga och (S) egna beräkningar visar att ungdomsarbetslösheten kommer att öka med en socialistisk regering, säger Lars Beckman.
Hur tänker socialdemokraterna använda pengarna de räknar med att spara på att öka kostnaderna för att anställa unga?
- Jag tycker det är djupt olyckligt att Socialdemokraterna vill låta våra unga betala priset med sina jobb för att de vill kunna bygga ut bidragssystemen för de äldre, säger Lars Beckman. Magdalena Anderssons egna siffror visar att det blir ett stort tapp i ungdomsjobben och dessutom byter (S) ut riktiga jobb i företag mot praktikplatser i äldreomsorgen ibland annat Gävle kommun.
Vilka kostnader blir det för företagen med förslaget från (S)?
- Med Stefan Löfvens jobbfientliga politik skulle det bli cirka 40 000 kronor dyrare att anställa någon som är under 26 år med en genomsnittlig lön. Om man tror på länets unga och vill skapa goda förutsättningar för dem att växa så är det här helt fel väg att gå, konstaterar Lars Beckman.
Hur drabbar detta Gävleborg?
- I ett län med hög arbetslöshet som Gävleborg skulle det försämra en redan svår situation för unga arbetslösa. Vi anser att vi måste fortsätta att underlätta för företagandet med bland annat sänkta kostnader för att anställa, avslutar Lars Beckman!

Kontaktuppgifter:
Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborg
070-361 36 96
Lars.beckman@riksdagen.se