Chronology (Osao Games, Danmark, ute nu)
En åldrande vetenskapsman med fez och en gigantisk snigel (ja, snigel) ska lösa pussel och ta sig igenom en fantasifull värld tillsammans. Vetenskapsmannen kan genom ett knapptryck hoppa mellan nutid och en förfallen framtid medan snigeln kan stoppa tiden helt och hållet. Med de två mekanikerna och karaktärernas övriga särarter skapas en hel uppsjö intressanta sätt att lösa pussel på. Det och ja, ni vet, snigel.

Among the Sleep (Krillbite, Norge, 29 maj)
Ni kanske har sett den där trailern för skräckspelet där man spelar ur en tvåårings perspektiv. Vi slår vad om att du inte hade en aning om att utvecklarna bakom det var norrmän. Det visste nämligen inte vi heller innan vi testade det. Att se spelet genom ett så litet barns ögon är riktigt läbbigt och för tankarna till hur det var att smyga runt i mörka hus som liten. Du rör dig snabbare genom att krypa än att gå, och skulle du få för dig att springa kommer du till slut att ramla. Galet läbbigt, och då ska vi inte ens tala om ungens talande nallebjörn! Among the Sleep vann dessutom Indie Sensation-priset på mässan.

Orbit (4bit Games, Norge, på Steam Greenlight)
Orbit känns ungefär som det klassiska Vectrex-spelet Solar Quest på steroider. Fyra rymdskepp strider mot varandra runt ett svart hål vars dragningskraft påverkar såväl skepp som det du skjuter. Valet står hela tiden mellan att använda sin energi för att hålla sig i rörelse, eller för att skjuta mot motståndarna. Stor potential att bli en riktig partyhit. Orbit är ett studentprojekt och 4bit Games första spel.

Savant – Ascent (D-pad Studio, Norge, Ute nu)
Savant – Ascent är något så ovanligt som en bullethell shooter som utspelar sig ovanpå två hissar i ett Castlevania-liknande slott. Det går snabbt, är svårt och ser coolt ut – åtminstone om man gillar 16-bitars pixelgrafik i animestuk. Vi är till vardags inga fan av dubspet-musik, men i det här spelet tillför det till spelets intensitet.

Shiftlings (Rock Pocket Games, Norge, släpps senare i år)
I detta samarbetsspel kontrollerar du och en vän två utomjordingar på rymdpromenad. De har uppblåsbara rymddräkter och sitter ihop med en slang. Ni kan när som helst förflytta luften i den ena figurens dräkt till den andre. Det är alltså hela tiden en som är stor och en som är liten. På dessa premisser ska ni navigera genom banorna, och pusslen blir stundtals riktigt svåra. Spelets Pixar-liknande grafiska stil är charmig, och det faktum att båda spelarna kan ändra karaktärernas storlek när som helst lär leda till en hel del osämja i soffan.

Svampriket.se