Hyundais nya ix20 har världspremiär på bilsalongen i Geneve 2015 och är en vidareutveckling av originalmodellen, men med ett större motorutbud, nya teknologiska lösningar och fräschare design.
Sedan den ursprungliga lanseringen år 2010 så har Hyundai sålt nästan 200 000 ix20 och har därmed en nioprocentig andel av Europas MPV-marknad.
Raf van Nuffel, Head of Product Management på Hyundais europeiska huvudkontor, kommenterar:
- Den nya ix20 behåller stilen och utrymmena från originalmodellen, samtidigt som designen gjorts mer modern och nya teknologiska lösningar har tillkommit för att göra bilen mer konkurrenskraftig och tilltala en bredare kundkrets i Europa.
Uppfräschad design och fler funktioner
Designen gör att nya ix20 sticker ut med sina nya projektionsstrålkastare, LED kombinationsljus bak och den nya sexkantiga grillen som är Hyundais kännetecken. Den nya grillen finns i två utföranden. En nätmönstrad eller en med lameller – båda i krom-finish. Nya 15-tums hjulsidor och tillvalen 16- eller 17-tums aluminiumfälgar förhöjer utseendet på den dynamiska exteriören ytterligare.
Nya ix20 erbjuder samma utrymme och mångsidighet i interiören som tidigare med stora utrymmen i framsätena (takhöjd samt axel- och benutrymme). Den ovanligt långa hjulbasen (2615 mm) på denna 4115 mm långa bil samt höjden på 1600 mm tillåter en rymlig och praktisk inredning som är mer typisk för större bilar. Dessutom kan man välja till ett panoramasoltak i glas.
Bortsett från ett imponerande bagageutrymme på 440 liter med uppfällda baksäten så kan utrymmet ökas till hela 1 486 liter när baksätena fälls och bildar ett plant lastgolv. Komforten i nya ix20 ökar tack vare en eluppvärmd ratt och nya generationens ljudsystem med iPodanslutning, ingångar för AUX och USB, Bluetooth samt 1GB lagringskapacitet (MyMusic). Dessutom har nya ix20 sex krockkuddar, ESP, ABS och EBD som standard.
Ny 6-stegad automatlåda och uppgraderade motorer
För att behålla konkurrenskraften så kan nya ix20 utrustas med en nykonstruerad 6 stegad automatlåda. Dessutom har motorerna fått både högre effekt och högre vridmoment med bättre köregenskaper, lägre bränsleförbrukning och lägre koldioxidutsläpp. Samtliga motorer uppfyller Euro 6-normen.
De två dieselmotorerna har utvecklats för att leverera ett högre vridmoment. 1,4¬litersmotorn har 240 Nm och 1,6-litersmotorn har 260 Nm redan från 1 500 RPM.
Bägge bensinmotorerna (Hyundais Gamma-motorer) med kontinuerligt variabel ventilstyrning har fått en kraftig effekthöjning och 1,6-litersmotorn kan nu fås med en 6 stegad automatlåda som ersätter den tidigare 4-stegade lådan och som ger bättre bränsleekonomi.
Alla motorer har utvecklats för att ge bättre köregenskaper och bränsleekonomi samtidigt som de uppfyller Euro 6-normen.
Bränslesparande teknologier
För att minska påverkan på miljön har nya ix20 BlueDrive AutoStop (ISG), lågfriktionsdäck, Alternator Managment System (AMS) och en aktiv luftklaff bakom kylargrillen för att minska luftmotståndet vid högre farter.
ix20 har inte bara tilltalat nästan 200 000 kunder i Europa. Den har också vunnit flera utmärkelser under de första fem åren som den har funnits på marknaden. Bland annat den prestigefyllda Car of the Year i Belgien och priset för Best Supermini MPV som Auto Express i Storbritannien delar ut. Som alla nya Hyundaimodeller så omfattas nya ix20 av det för Europa unika femåriga garantipaketet med obegränsad körsträcka. Produktionen börjar i maj 2015 på Hyundais europeiska fabrik i Nosovice, Tjeckien.
Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Hyundai i Gävleregionen.
- Hyundai ix20 är en populär bil i sitt segment och jag är säker på att de här nyheterna kommer att göra att fler kommer att bli intresserade, säger Christer Dahlbom, vd för Dahlboms Bil.