Insamlingen går ut på att hjälpa lantbrukare att bli av med farligt avfall och metallskrot, som länge varit ett stort problem för många lantbruk. För att finna en lösning etablerade Håll Sverige Rent och Länsförsäkringar ett samarbete 2007. Resultatet blev en försäkring som gör att lantbrukare kostnadsfritt kan få avfall borttransporterat och omhändertaget.

– Insamlingarna är en succé. Många lantbrukare är miljömedvetna och vill minska sin miljöbelastning. Deras utmaning är att hantera stora volymer farligt avfall och skrot samtidigt som man sköter en krävande verksamhet. Våra insamlingar behövs, säger Lars Alm, projektledare Giftfri miljö, Stiftelsen Håll Sverige Rent

Sedan starten av insamlingarna har mer än 40 000 ton skrot och 7 100 ton farligt avfall samlats in på gårdar runtom i landet. Årets insamling har ett särskilt fokus på spillolja, ett avfall som både kan vara dyrt och svårt att ta hand om och transportera bort för lantbruken då det räknas som miljöfarligt avfall. Spilloljan är samtidigt viktig att hantera på rätt sätt, då läckage kan innebära vattenföroreningar.

Hittills har 107 000 liter spillolja samlats in på gårdar i Gävleborg. För att få en uppfattning om hur stora volymer det handlar om kan man göra tankeexperimentet att man staplar oljefat med spillolja på hög. Då får man en nästan 500 meter hög stapel med oljefat, högre än klassiska Empire State Building.

Återvinningsförsäkringen ingår som en del i grundskyddet vid gårdsförsäkring och är den första i sitt slag. Den som har försäkringen får utan extra kostnad farligt avfall och lantbruksskrot borttransporterat en gång om året. Håll Sverige Rent samordnar insamlingen.

– Våra lantbrukskunder uppskattar initiativet. Intresset för att delta har vuxit för varje år och med årets fokus tror vi att rekordmånga deltar i insamlingen, säger Ola Eriksson, Länsförsäkringar Gävleborg.

Om insamlingen
Hämtning av farligt avfall och skrot beställs av Håll Sverige Rent per telefon 020–75 76 00, vardagar kl. 08.00–17.00 eller på http://www.giftfrimiljo.nu. Hämtningarna sköts av återvinningsföretaget Stena Recycling. Länsförsäkringar Gävleborg är ett av 11 länsförsäkringsbolag som erbjuder återvinningsförsäkringen.

Om farligt avfall
Farligt avfall som oljor, frätande kemikalier och handelsgödsel återfinns ofta på lantbruk. Uttjänta lantbruksmaskiner blir i många fall stående i diken, skogar, på åkern eller gårdstomten där de rostar sönder och kan läcka miljöskadliga ämnen. Det är också ett stort resursslöseri när farligt avfall och metall inte återvinns. Det går till exempel åt 75 procent mindre energi vid tillverkning av stål från återvunnet material jämfört med ny råvara.

För mer information kontakta:
Lars Alm, projektledare Giftfri miljö, Stiftelsen Håll Sverige Rent
Tel: 070-723 72 49, e-post: lars.alm@hsr.se

Ola Eriksson, Länsförsäkringar Gävleborg
Tel: 026-14 75 26, 070-343 75 26, e-post: ola.eriksson@lfgavleborg.se

Stiftelsen Håll Sverige Rent är en opinionsbildande organisation som verkar för att minska individens nedskräpning, främja återvinningen och öka miljömedvetenheten i syfte att bidra till en hållbar utveckling. Vår vision är ett skräpfritt Sverige.