Konstellationen SITAB Sandvikens Industriteknik, SPUAB Sandvikens Projektutveckling tillsammans med försäljningsbolaget EFFAB, Effektiv Energiåtervinning AB presenterade senaste modellen av sin värmeväxlare för spillvatten, med hög värmeåtervinning, avsedd för hyreshus, badhus och industrier. Värmeväxlaren visades upp av Emil Holmström på SITAB.

Mats Eriksson, EFFAB: - Efter tester på en installation i Sandvikenhus, har vi sedan 8 månader ett samarbete med Vasakronan AB, Sveriges största fastighetsbolag.

- En av våra spillvattenvärmeväxlare är nu installerad för utvärdering, med målet att bygga en fullskalig anläggning.

- Samarbetet med Vasakronan syftar till att installera ett system för spillvärmeåtervinning, som kan komma att bli det första stora projektet i Sverige för spillvattenvärme återvinning.

Med energin från spillvattnet kan man komma ner till en energiförbrukning runt 55 kWh/m2 och år, mot Boverkets krav på 80 kWh/m2 och år för nyproduktion.

Anm. Vasakronan äger fastigheter värda ca 98 miljarder i Stockholm-Uppsala, Malmö-Lund och i Göteborg. De mera kända av deras byggnader är t ex Kista Science Center och Läppstiftet i Göteborg.

Ett annat mycket intressant projekt från samma företagsgrupp, och som är på väg ut på internationella marknader, är en helt ny typ av flyttbar vattenrenare för industrier och samhällen, livligt diskuterad av Stenna Holmström, SITAB och Karl-Erik Brask Sandvik i montern – Och det var säkert inte bara det som diskuterades!

Bland annat tar denna vattenrenare också bort virus och bakterier t ex E-coli. Vattenrenaren kan drivas av el från nätet, batterier eller solceller.

Börje Andersson på Bäckströms Mekaniska i Hofors och Borlänge, berättade om hur de jobbar med både nytillverkning och renovering av valsar för stålindustrin.

Men deras kanske intressantaste produkt är Bäckström Railbender, som ersätter tyngre maskiner vid reparationer utefter spåren.

Railbendern är en relativt sett lättviktig rälsriktare, som är helt och hållet byggd i en höghållfast aluminiumlegering. Tryckkraft från 70 ton och uppåt.

Oskar Sannö, Alderholmens Mekaniska AB och Per Norling, Profilplåt i Järbo AB visade upp flertalet mycket avancerade legoarbeten, medan Tommy Hellsvik, Bil & Fritid AB visade upp Sveriges mest sålda fyrhjuling, ATV all terrain vehicle, av märket CFMOTO. Jaktversionen med fast låsbar låda för bössan!

Sist men inte minst måste nämnas mässans största produkt från SSY Swedish Steel Yachts, ett rostfritt, lättviktsskepp som inte behöver bottenmålas.

Snyggt placerat vid huvudentrén av Håkan Rosén, SSY!

Förhoppningsvis blir det en kommande produkt med skrovmaterialet från SMT Sandvik Materials Technology AB och med helt ny design. Bland annat med längsgående spant.

Intresse finns enligt uppgift såväl hos marinen, som i båtbranschen.
En ordentlig serieproduktion skulle ju kunna göra kostnaderna hanterbara.

Det som kan noteras, är att det är mycket på gång inom regionen.
Framtiden ser sålunda ljus ut för industrin och jobben i regionen. Önskar bara att det kunde rulla på fortare!