Nordisk vikingkultur influerar många internationella filmer

21/9 kl. 16:25

Vikingtemat i populärkulturen är ett ständigt återkommande fenomen och de senaste åren framförallt aktuellt i samband med den populära och påkostade tv-serien Vikings, bland annat med den svenska skådespelaren Gustaf Skarsgård. På vita duken har ett stort antal försök gjorts att berätta om den dramatiska epoken då vikingar satte skräck i stora delar av världen. Likt vikingarnas natur är många av dessa skildringar våldsamma actiondramatiseringar, men det finns trots den mörka undertonen ofta plats för humor i de många framställningarna.

Vad är det då som lockar till att berätta om vikingakulturen än i dag? Är det historian, de många och välberättade sagorna som lever kvar eller är det helt enkelt vikingens råbarkade karaktär som lämpar sig så väl i filmens värld? Nedan ges ett urval av de allra bästa försöken att berätta vikingarnas historia, ur ett antal olika perspektiv och avsett för vitt skiljda publiker.

Med tanke på att tv-seriformatet verkligen har exploderat som genre är det svårt att undvika att tala om Vikings som är aktuell med sin femte säsong. Känner du inte till Vikings så rekommenderar vi den här snutten på YouTube som summerar helheten: https://www.youtube.com/watch?v=Ts_8uk1ddJI

Numer läggs enorma summor på tv-serier vilket fått deras status gentemot filmformatet att jämnas ut. De stora satsningarna visar sig inte minst i produkternas kvalitet och just Vikings är ett strålande exempel på detta. Omdömen har liknat serien med Game of Thrones, den kanske mest populära tv-serien i modern tid. Utöver de påkostade miljöerna och trovärdigt framställna karaktärerna ger Vikings dessutom en utförlig inblick i vikingasamhällets politik, familjeliv och vardagliga konflikter. Genom att låta oss lära känna speciella familjer får tittaren en inblick i dels det vardagliga och kulturella livet och dels detta folks ambitioner och strävanden i livet.

En riktig så kallad ”Blockbuster” från Hollywood på temat är Thor som släpptes 2011. Med en välkänd uppsättning skådespelarstjärnor så som Chris Hemsworth, Nathalie Portman och det svenska inslaget, Stellan Skarsgård är filmatiseringen av seriehjälten Thor allt vad som kan förväntas av en stor produktion från Hollywood.

I en något komplicerad, men trots allt gripande historia sänds Thor till nutidens USA som straff för sitt misslyckade försök att ta över efter sin avlidne far Oden. Mixen av de olika världarna och ett storslaget kärleksdrama gör filmen till en alldeles unik, men ändå typisk storfilm värd att se. Den efterlängtade uppföljaren ”Thor: The dark world” blev även den väl mottagen av såväl fans som kritiker och senare i höst är Thor tillbaka i den tredje och förmodligen sista filmen ”Thor: Ragnarok”.

En verklig klassiker och föregångare inom genren är The Vikings som spelades in redan 1958. Baserad på Edison Marshalls roman The Viking har filmen kommit att bli en självklar referenspunkt som ständigt dyker upp när nyare skildringar av vikingakulturen filmatiseras. Med respekt för filmens ålder är det ett imponerande verk.

Med vackra inspelningsplatser bland Norges fjordar följer tittaren med spänning den bittra och blodiga striden mellan två unga vikingar. Vad de inte själva vet om och som bidrar till filmens nerv är att de egentligen är halvbröder. Kirk Douglas, far till den numera aktuella Michael Douglas gör en inspirerande insats som en av de kombatterande bröderna.

En vikingafilm som i dag får anses som en modern klassiker och som fortfarande dominerar fanbaserade topplistor är The 13th Warrior (Se: http://www.ranker.com/list/best-movies-about-vikings/ranker-film för att ta del av rankningen). Antonio Banderas spelar Ahmed ibn Fahdlan, en karaktär baserad på en verklig arabisk observatör av vikingkulturen. Filmens utgångspunkt i den stora kulturkrocken gör det till en speciell film som är väl värd att se. Filmen är baserad på boken ”Eaters of the dead” men innehåller även direkta referenser till upptäckaren och krönikören Ahmed ibn Fahdlans texter. Det senare faktumet gör att handlingen får en extra touch av autenticitet.

Ett något mer udda tips inom genren, och framförallt för fans av den tecknade världen bör kultfigurerna Asterix och Obelix nämnas här. I långfilmen ”Asterix and the Vikings”, baserad på de omåttligt populära äventyren från serietidningarna får vi följa Asterix och Obelix på en resa till de barbariska vikingarnas nordliga breddgrader. Äventyret med uppgiften att rädda den kidnappade vännen Justforkix får en dråplig vändning när de väl i vikingaland upptäcker att vännen de trott varit i svår nöd gått och försälskat sig i vikingahövdingens vackra men brutala dotter. Filmen är ett måste för alla serietidningsfantaster och berättar en historia om vikingatiden full av humor och fars, till skillnad från de ofta mörka porträtten i genren.

Via IMDB kan den som är intresserad lätt hitta flera listor på Vikingatemat, allt från barnvänliga versioner till de mer våldsamma. Med sajtens välorganiserade rankingsystem är det dessutom lätt att undvika de allra värsta försöken till att fånga vikingarna på den vita duken. För ytterligare fördjupning kan ett besök på Vikingslots vara intressant, sidan når du på https://sv.vikingslots.com/. Spelsajten som inspirerats av vikingakulturen i sin design har i sin blogg gått på djupet med några av de absolut bästa filmatiseringarna som gjorts om vikingar. Vad vi kan vara säkra på är att de många listorna bara väntas på att skrivas om. Vikingarna har av historian att döma inte sett sin sista stora filmatisering.

Magdalena Forsdahl

Magdalena Forsdahl

Medlem sedan 2017-06-12

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Senaste nytt

Hjälp

Stäng