– Det känns skönt att få ännu ett kvitto på att vi satsar rätt. Av det kommunala renhållningsföretaget har vi skapat ett kunskapsföretag för en hållbar utveckling på en internationell arena, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör Gästrike återvinnare.

– Jag hoppas att det nationella pris vi fick idag kan inspirera fler aktörer i branschen att satsa internationellt, säger Per-Olov Hallberg, chef internationella relationer Gästrike återvinnare.

Internationellt har Gästrike återvinnare varit engagerade som rådgivare i Serbien inför deras EU-inträde. I Polen har kommunalförbundet genomfört ett EU-finansierat utbildningsprogram för 520 entreprenadföretag i avfallsbranschen. Fler uppdrag både i Europa och övriga världen väntar.

Gästrike återvinnare har massor av energi och medarbetarna har hög kunskap om avfall och hur man får infrastrukturen inom avfall och miljö att fungera. Genom att våga välja nya vägar skapar vi mer värde både i vår region och i andra länder. Vi gör det möjligt för allt fler att vara miljöhjältar.

Världsledande nivå

Återvinningsgalan arrangerades onsdagen den 25/11 på Clarion Hotell Post i Göteborg för privata och kommunala aktörer av tidningen Recycling, Återvinningsindustrierna och Avfall Sverige. Gästrike återvinnare tilldelades priset med följande motivering: ”Årets Specialpris tilldelas en aktör som gjort mycket mer än vad som är brukligt. Vinnaren har bidragit till en såväl ekologiskt som socialt hållbar utveckling och skapat många kontaktytor, såväl regionalt som globalt. Ökad regional utveckling och tillväxt, en bättre miljö och positiv samhällsutveckling är andra positiva resultat. Årets Specialpris-vinnare har därigenom också gett Sverige som land och sig själv som aktör ett gott rykte och hållbar renommé.”