Överlämnandet av VD-posten är välplanerat. Redan i december 2007 föreslog Björn Ericsson att Monica Granlund skulle bli hans efterträdare. Det formella beslutet togs av styrelsen i september 2009.
– Vi hade arbetat ihop länge innan beslutet togs och jag visste att Monica skulle passa bra i VD-rollen. Sedan dess har vi gått parallellt under tre år och nu är hon redo att stå på egna ben. Jag känner största förtroende för Monica, säger Björn.

Har samlat allt i ett bolag
Monica och Björn har en spännande resa bakom sig, där de med gemensam kraft har fusionerat kommunens olika bolag. Idag finns värme, vatten, renhållning, bredband, kabel-tv, IT-drift, elhandel och elnät samlat i ett gemensamt bolag. Företaget döptes till Söderhamn NÄRA för att verksamheten är nära både geografiskt och behovsmässigt; det här handlar om grundservice som alla behöver.
– Vi vill erbjuda god och samordnad service, med en kontakt för allt, förklarar Monica.

Jobbar med kundfokus och bemötande
Ännu är den påbörjade resan inte i hamn. Fram till nu har huvudfokus legat på att få ihop tekniken. Nu gäller det att också få ihop människorna, så att alla verksamheter samordnas. Alla ska kunna lite om allt så att kunden bara behöver prata med en person.
– Som kund ska man inte behöva slussas runt, säger Monica. Vi jobbar mycket med kundfokus nu. Det gäller att tänka sig in i kundens situation och bemöta kunden på bästa sätt.

Viktigt med samverkan i länet
Monica beskriver sin ledarstil som rak och att hon är bra på att ge återkoppling, både positiv och negativ sådan. Hon har strategisk blick och bejakar förändring.
– Min roll som VD är att ha god koll på vad som händer i omvärlden och att vara ett lokomotiv in i framtiden för hela organisationen. Jag lägger också stor vikt vid samverkan. Det är nödvändigt för att utvecklas. Vårt eget företag är ett bra exempel på detta, liksom våra delägda bolag Källmärkt, för elhandel, och Samkraft, för vindkraft. Att samarbeta inom länet, både med kommunala och privata aktörer, är oerhört viktigt.

Första kvinnliga VDn
Att hon är den första kvinnliga VDn i Söderhamns kommunala bolags historia är inget som bekymrar henne. Kanske för att ledningsgruppen består av lika många män som kvinnor.
– Jag har aldrig upplevt det som en nackdel att vara kvinna, trots att alla våra branscher som vi verkar i är mansdominerade. Det enda som kan oroa mig lite är att det kommer att bli tomt att inte ha Björn att bolla frågor med, men jag har en jättebra ledningsgrupp som jag känner mig trygg med. Det blir bra, säger Monica med ett stort leende.


Fakta om Monica Granlund
Ålder: 49 år
Bor: I hus i centrala Söderhamn
Familj: Sambon Henrik och dottern Matilda, 22 år
Bakgrund: Inom IT- och bredbandsbranschen, både som branschkunnig och som ledare. Hon har jobbat inom både stora och små företag, stat och landsting. Bland annat Ljusne Kätting, Ericsson, Swedish Mechanicals och Länsstyrelsen.
Intressen: Renovera huset, sjunga i kör och resa.


Söderhamn NÄRA är Söderhamns infrastrukturbolag. Vi erbjuder vardagens alla bekvämligheter:
värme, vatten, renhållning, bredband, kabel-tv, IT-drift, elhandel och elnät.
Vi gör det med miljöhänsyn och samhällsnytta i fokus.
Vår uppgift är att göra vardagen bekväm för våra kunder. Det gör vi bland annat genom
att erbjuda en god och samordnad service – en kontakt för allt – och att vi finns nära.
http://www.soderhamnnara.se