All testning inom Mensa sker under ansvar av en psykolog, men utförs av speciellt utbildade testledare. Mensa vill nu erbjuda intelligenta ungdomar ett inträdestest motsvarande det de har för vuxna, utan behov av större utredning. Det första pilottestet genomfördes redan i november 2016 och blev fulltecknad med ungdomar från hela landet flera veckor i förväg, trots minimal annonsering. De tester som kommer börja erbjudas nu kommer att ske i Stockholm, Göteborg och Malmö.

- Många har stor nytta av det sociala nätverk man får i Mensa, och det är särskilt viktigt för unga människor. Att hitta det sammanhanget kan vara en enorm hjälp till att förstå sig sjäv och andra bättre. Man skall inte glömma att för den som är sexton år är de två åren tills man blir arton lång tid, och mycket hinner hända på den tiden. Jag känner själv ett antal personer som kommit in i föreningen när de var i tonåren, och de har berättat hur mycket det betydde för dem. Vi är förstås glada att kunna erbjuda dessa ungdomar den kombination av nytta och nöje som man får som medlem i Mensa, säger Monika Orski, ordförande Mensa Sverige.

Om ungdomarna får ett resultat som motsvarar Mensas inträdeskrav så får de ett intyg om testresultatet som de sedan skickar in till testpsykolog Sara Henrysson Eidvall. Det är, utöver kravet på tillstånd från vårdnadshavare, det som mest skiljer dessa ungdomstester från de reguljära testningarna. I vanliga fall kommer resultatet direkt från testpsykologen och Mensa, medan ungdomstesterna räknas som ett intyg på ett testresultat som uppnåtts vid testning utanför Mensas regi.

- Föräldrarna som har hört av sig till mig är positiva och tycker att det är roligt att deras barn får chansen att visa vad de kan. Vissa har funderingar kring hög begåvning, vad det kan innebära och hur man kan förstå barnet utifrån hög begåvning, säger Izabella Berger som är legitimerad psykolog och bedömer Mensas ungdomstester.

För den som är intresserad av att bli medlem görs testanmälan på Mensas hemsida, där man även kan göra ett provtest som mäter upp till 126 i IQ, för att få en fingervisning om ifall man kan vara kandidat för att bli medlem i föreningen.


Om Mensa:
Mensa är en förening för dem med uppmätt intelligens högre än 98 % av befolkningen. Föreningens syfte är att sprida kunskap om intelligens och se till att den kommer alla människor till godo, samt att uppmuntra till forskning kring ämnet. Mensa verkar även för att skapa intellektuellt och socialt stimulerande sammanhang för sina medlemmar. Mensa finns över hela världen och har drygt 6 000 medlemmar i Sverige. http://www.mensa.se