I Sverige slänger vi var femte matkasse som vi handlar hem. Men fullt tjänlig mat ska ätas, inte slängas. När vi släpper datumnojan och vågar lukta och smaka på mat med passerat bäst-före-datum kan vi vara matsmarta. Om man vågar lita på sina sinnen kan matsvinnet minska.

– Om man släpper datumnojan och vågar lukta och smaka på exempelvis grädde och yoghurt innan man slänger bort den kan man äta en bra frukost och samtidigt spara både pengar och miljö, säger Eva Johansson miljöpedagog Gästrike återvinnare.

– Idag bjuder vi eleverna på bröd som enligt datummärkningen skulle ha slängts, fortsätter Eva.

Det här händer

Smarrig frukost för elever med bland annat överblivet bröd.
Maja Wessling, hockeyspelare Brynäs pratar om vikten av att äta rätt.
Matakuten, Lasse Wennman berättar om matsvinn.
Miljöpedagog från Gästrike återvinnare är konferencier.
Matsmarta val spar pengar och miljö

Enorma mängder fin mat slängs av matbutiker och i hemmen. Orsakerna är till exempel bäst före-datum eller behov av bättre planering.

Satsningen på frukost + föreläsningar på skolor började 2014 och är Gästrike återvinnares bidrag i EU-projektet ”Europa minskar avfallet”. Gästrike återvinnare lyfter matens egentliga värde och ger tips om hur man som privatperson kan minska sitt matsvinn. Kändisar från regionen som Babsan, Clara Hagman och My Heart is a Metronome ger tips på kampanjsajten.