– Mediavärlden ser ju helt annorlunda ut nu än när jag började för då fanns det bara ett radioföretag, Sveriges Radio, och 6-7 dagstidningar med olika ägare i Gävleborg, sa Leif Eriksson. Men nu finns det flera radiokanaler som drivs av olika radioföretag medan alla dagstidningar i länet ägs av Mittmedia.
Radiomonopolet upphörde 1993 och sedan dess har länets 273 000 invånare fått mycket bättre möjligheter att hänga med i dagsaktuella frågor.
– Gävle är ju unikt utanför storstäderna med två dagstidningar som båda kommer ut veckans alla 7 dagar, sa Leif Eriksson. Konkurrensen gör ju at kvaliteten blir bättre.
För hälsingarna är det lite sämre eftersom alla hälsingetidningar trycks i Gävle vid 17-tiden, vilket innebär att det inte finns med några aktuella reportage från kvällens bandymatcher.
Radio P4 har dagligen 4 miljoner lyssnare varav 3,2 miljoner lyssnar på sporten.
– Man kan säga att lokalt blivit globalt och tvärtom eftersom vi också uppmärksammar världshändelser, sa Leif Eriksson. Man kan ju undra hur man kommer att se på den här perioden om 50 år!
Leif Eriksson är uppvuxen på landet och har gjort en fantastisk resa som journalist. Från början var han inte alls intresserad av att jobba på Radio Gävleborg men så blev det i alla fall.
– Jag hade den legendariske Alf Lundkvist som handledare och det var en bra skola, sa Leif Eriksson. Radiojournalist är egentligen inget akademiskt yrke eftersom det behövs mycket driv hos medarbetarna.
Leif Eriksson ser en förändring i attityden till arbetsuppgiften. ”Om man byter till inneskor när man kommer till jobbet och inte har med sig gummistövlar så är man inte beredd ge sig ut!” Idag finns det 25 medarbetare på Radio Gävleborg och 17 av dem har Leif Eriksson anställt.
– Radiolyssnandet på P4 har gått ner med 24 % men på Radio Gävleborg har det bara minskat med knappt 10 %, berättade Leif Eriksson. Internet är demokratiskt och vi kan samlas på sociala medier och dela budskap i både glädje och sorg.
Leif deltog nyligen i en konferens i Söderhamn för ansvariga utgivare och bland annat diskuterades hur man trodde at medielandskapet ser ut 2030. Han menar at radion har ljudet som sin styrka eftersom man kan lyssna på radion och samtidigt arbeta eller göra något annat.
– Förmodligen är vi jätteuppkopplade 2030 och kan göra personliga val i menyerna, sa Leif Eriksson.
Det har varit en hel del traumatiska händelser under Leif Erikssons år på lokalradion i Gävleborg, exempelvis Tjernobyl, snökaoset 1998 mm.
- Vi var med och upptäckte att nedfallet var större än man trodde från början, sa Leif Eriksson. Men det var blandade reaktioner, en del var rädda och andra ringde till oss och tyckte att vi skrämde folk i onödan!
Det är också ständiga kollisioner med sportredaktionen på P4 och ibland dålig förståelse för att lokalradion kanske behöver utrymmet bättre. Med en utbyggd marksänd radio skulle sporten kunna få en egen kanal!
- Den stora julstormen för 4 sedan i Hälsingland orsakade stor skada och även strömavbrott, sa Leif Eriksson. Men Telia och Fortum uppmanade lyssnarna att kolla webben men alla elnät var ju utslagna!
Teknikutvecklingen har förändrat tillvaron för radiojournalisterna! För 20 år sedan tvingades de bära omkring på inspelningsutrustning på 10-tals kilo men idag räcker det med en mobiltelefon!
Leif Eriksson tackades med en varm applåd och det är bara att önska lycka till med den fortsatta radiogärningen i Bollnäsregionen!