Efter 40 år som moderatpolitiker i Gävle, varav 22 år som oppositionsråd på heltid, kunde hon nyligen ta över posten som kommunstyrelsen ordförande.
– Så länge man inte sitter i den politiska ledningen går det inte att förverkliga sina idéer i en lika stor utsträckning, men nu har vi kommit hit, konstaterar Inger KällgrenSawela.

Hon är född och uppvuxen i Gävle och beskriver sig själv som ”en riktig Brynäsflicka”. Yrkesmässigt är Inger Källgren Sawela ”lågstadiefröken”, låt vara att det är många år sedan hon lämnade katedern.
– Jag vet att förväntningarna på Allians Gävle finns både i näringslivet och bland allmänheten. Givetvis känner vi ett mycket stort ansvar.

Som ett konkret exempel på olikheterna i attityd mellan de båda blocken lyfter Inger Källgren Sawela fram lagen om valfrihet i hemtjänsten.
– Den har vi haft på försök här i Gävle i fyra år och när frågan för en kort tid sedan var uppe i kommunstyrelsen ville de rödgröna förlänga försöksperioden. Grundinställningen verkar fortfarande vara att de 15 privata företagen inom hemtjänsten i kommunen skär guld med täljkniv. Så ser inte verkligheten ut, fastslår Inger Källgren Sawela.
Två nya områden är nu aktuella för privata aktörer. Det gäller dels vård- och omsorgsboende för äldre, dels daglig verksamhet.

Inger Källgren Sawela räknar med att alltmer av den kommunala organisationen ska konkurrensutsättas och öppnas för fristående företag.
– Det kommer att tuffa på, men kommunen ska inte släppa ifrån sig är totalansvaret för vatten och avlopp och naturligtvis inte heller de rent myndighetsutövande funktionerna, förtydligar hon.

Hon tycker att Helt Enkelt Gävle och Företagsservice Gävle kommun, som infördes med bred politisk förankring, nu börjar ge resultat.
– Det handlar om service och bemötande i kontakterna med företagen och om kortare ledtider. För att bli ännu bättre kommer vi att införa ett introduktionsprogram för Helt Enkelt Gävle för alla nyanställda. Vi arbetar också med en intern samverkan för kompetensöverföring inom kommunen.

Att offentliga upphandlingar är ett område där många företag har kritiska synpunkter är Inger KällgrenSawela väl medveten om.
– Vi måste sträva efter enklare och smidigare upphandlingar och underlätta för småföretagen genom att dela upp stora affärer i mindre bitar, säger hon.

Inger menar att politiker generellt sett behöver lära sig mer om företagens vardag.
– Företagsbesök är A och O. Jag försöker vara ute på några företag varje vecka. Våra frukostmöten är ett annat viktigt forum för kontakter. Intresset är stort. Vid min första frukost som kommunstyrelsens ordförande kom 120 företagare och nu har vi bestämt att öka antalet möten från fyra till sex per år.

Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet brukar inte vara särskilt uppmuntrande för Gävle. Förra året blev placeringen 239 bland de 290 kommunerna i Sverige.
– Vi ska göra allt vi kan för att åstadkomma en förbättring i mätningen i höst och sedan hoppas jag på ett rejält lyft 2017, säger Inger Källgren Sawela.

Text och foto: Sören Karlsson
Källa: Svensktnaringsliv.se/gavle