Henrik, Tommi och Andreas Klövenäs visar sina profilkläder

Klövenäs bygger för framtiden

26/9 kl. 23:16

Brottnings-VM i Gävle 1998 blev en stor framgång för arrangerande brottningsklubben Loke och dåvarande klubbchefen och tidigare elitbrottaren Tommi Klövenäs, som fick mycket beröm för ett fantastiskt fint evenemang. En tid efter VM började Tommi Klövenäs en ny framgångsrik bana när han startade ett företag som sålde profilkläder mm, det vill säga nuvarande Klövenäs Profil.
– Jag upptäckte att det var en intressant bransch, men jag ville göra det på mitt sätt och därför startade jag eget, säger Tommi Klövenäs.

  • Markus, Kajsa, Henrik, Andreas och Johan på Henriks bröllop
  • Klövenäs juniors förbereder sig för en brottningsmatch
  • Markus, Tommi och Johan Klövenäs visar upp produkter från Steel & Trade, bl a grävskopetänder
  • Ägare, VD och byggherre: Tommi Klövenäs
  • Profilerade och klara för första styrelsemötet

Han har fortsatt att gå sin egen väg och idag har det blivit en "Klövenäskoncern" med 4 bolag i Sverige och ett i Kina. Från den blygsamma början i en f d färgbutik i Skutskär till de nuvarande lokalerna i gamla varhuset Zebra Shoppingcenter på Sörby, där man blir kvar till den 26 oktober när verksamheten flyttas till den nya fastigheten på Katrineborgsgatan 1 i Ersbo industriområde.
Klövenäs Profil sysslar med arbetskläder, skyddsprodukter, presentreklam samt profilkläder för företag, organisationer och föreningar. Bland kunderna finns främst företag inom bygg, anläggning, transport, entreprenad samt offentlig verksamhet.
– Vi har många stora kunder i Sverige, från Kiruna till Ystad, samt i Danmark, Finland och Norge, säger Henrik Klövenäs. De ställer stora krav på snabba leveranser så om man behöver nya arbetskläder på ett bygge i Trelleborg och beställer för klockan 11 så ska man ha leveransen på plats redan nästa dag.
• Klövenäs Profil arbetar med de ledande varumärkena på marknaden, som Blåkläder, Helly Hansen, Sievi, Ejendals med flera. Klövenäs importerar också själva för att hålla nere priserna. För att sätta ytterligare press på branschen skapade Andreas Klövenäs en ny kollektion arbetskläder, Klövenäs Workwear. Andreas designade själv kläderna, förhandlade med tillverkare i Asien mm.
– Våra arbetskläder är även certifierade på Finska Institutet, där man är i framkant när det gäller säkerhetsfrågor kring arbetskläder, säger Andreas Klövenäs.
• Klövenäs Fastigheter äger de egna fastigheterna, dels den nya i Ersbo samt lagret i Gävle Hamn. ”Zebra-fastigheten” har sålts till Riksbyggen, som tar över vid årsskiftet. Fastighetsbolaget är också byggherre för den nya byggnaden, som invigs den 26 och 27 oktober. Tommi Klövenäs är projektledare och ser till att underentreprenörerna har rätt förutsättningar för sina åtaganden.
– Vi är väldigt tacksamma för de fina insatser som våra underentreprenörer gjort, säger Tommi Klövenäs. Utan deras insatser skulle vi inte ha varit där vi är idag.
• Klövenäs Steel & Trade importerar specialgjutna, förzinkade eller på annat sätt bearbetade stålprodukter från Kina.
– Vår största produkt är våra grävmaskinständer, som tillverkas av vårt företag i Kina, Kajsa Machine Equipment Co, säger Johan Klövenäs, Kinaansvarig.
– Företaget heter Kajsa efter vår dotter, vilket enligt kinesisk sed betyder tur, säger Tommi Klövenäs.
Klövenäs’ företag i Kina sköter kontakterna med de kinesiska leverantörerna, utför kvalitetskontroll och letar även efter nya produkter att importera till Europa.
Men det är dags för en ny fas i Klövenäskoncernen när sönerna gradvis tar över verksamheten, samtidigt som man flyttar in i de nya lokalerna i Ersbo Industriområde efter Hedesundavägen, strax väster om Hemlingby Köpcenter.
– För första gången ska vi flytta in i lokaler som anpassats efter verksamheten i stället för tvärt om, säger bröderna Klövenäs med en mun. Vi kommer att få väldigt rationella lokaler som kommer att göra oss ännu mer effektiva för våra kunder.
Byggnaden har en yta på 1.400 kvm och en trappa upp finns 400 kvm med kontor, konferensrum, relaxavdelning och lounge. Lokalerna är handikappanpassade och det övre planet nås med en hiss från en lokal hisstillverkare.
De nya lokalerna ger utrymme för fullservice till kunderna, vilket innebär att man ska kunna verkställa större order på arbetskläder, skyddsprodukter, profilkläder med mera för omgående leverans.
– Vi bygger för att få större och effektivare lager för att kunna erbjuda kunderna optimal leveranssäkerhet, säger Andreas Klövenäs.
Den nya anläggningen stärker Klövenäs ställning på marknaden:
• snabba leveranser
• prisvärda produkter
• större utbud
• egna varumärken
• fortsatt och utökad satsning på externa leverantörerna
• optimal kvalitet
• större tryckeri för både kläder och dekaler för bilar mm
Dessutom kryddas detta med en trevlig atmosfär hos Klövenäs.
Personalen är väldigt viktig hos Klövenäs, eftersom det är ett genuint familjeföretag.
Totalt är man 12 anställda i Gävleanläggningen och 5 i Kina, där man har huvudkontoret i Yangjiang samt ett kontor i Ningbo, som ligger nära Shanghai.
– Vi har en ung och engagerad personal som hela tiden utvecklas, bland annat med produktutbildning från våra leverantörer, säger Andreas Klövnäs.
Bröderna Klövenäs jobbar tight tillsammans men så här är ansvarsfördelningen:
• Klövenäs Steel & Trade: Johan sköter alla kontakter med Kina, Markus ansvarar för kundkontakterna samt lagret i Gävle Hamn, 1.200 kvm
• Klövenäs Profil: Andreas ansvarar för marknad och försäljning och Henrik sköter ekonomin för hela koncernen samt ansvarar också för alla avtal
– Jag har gett grabbarna fria tyglar under ansvar och det har fungerat jättebra, säger Tommi Klövenäs. De har varit i Kina på egen hand för att lära sig hur det går till i den kinesiska affärsvärlden.
Tommi har också lärt sig att det inte går att skynda på de affärsmässiga processerna. En av hans första leverantörer förklarade det så här: - I Sverige är ni 10 miljoner människor och det är lättare att ni anpassar er till våra metoder än att vi försöker lära över en miljard kineser att förstå svenska metoder.
– Det är också en bra lärdom för hur man också behandlar sina kunder, man måste ta reda på vad de verkligen behöver och se till att de alltid är nöjda med våra leveranser, säger Tommi Klövenäs.
När den nya byggnaden är klart tänker Tommi Klövenäs ta ett steg tillbaka och låta sönerna driva företaget efter egna idéer.
– Jag kommer att finnas med som ett bollplank så länge grabbarna tycker att jag har något att ge, säger Tommi Klövenäs.
De nya lokalerna har gett genklang i branschen.
- Många leverantörer har hört av sig när de hört talas om vår nya anläggning och vill ha oss som kund, säger Henrik Klövenäs. Det är också många som vill komma på studiebesök och alla är välkomna.
Men Tommi, varifrån kommer drivkraften för att skapa allt detta?
- Brottningen var ett bra sätt att utveckla min tävlingsinstinkt och envishet och därför har sönerna också fått prova på brottningen, säger Tommi Klövenäs.
26 och 27 oktober för då är det invigning av de nya lokalerna i Ersbo!
– Alla är hjärtligt välkomna och vi hoppas få se både bekanta och nya ansikten på invigningen, säger Markus Klövenäs.
Så notera dessa datum i kalendern: torsdag den 26 och fredag den 27 oktober är det invigning!

Torbjörn Edlund

Torbjörn Edlund

Medlem sedan 2007-08-28

Försöker skriva så att alla skall kunna förstå även komplicerade händelser och företeelser.
Det är bättre att ångra något man gjort än något man... Läs mer

Ladda ned

0:- Fri för nedladdning.

Vad vill du läsa?

Publicera

Mer läsning

Senaste nytt

Hjälp

Stäng