Lasse Swedlund äger och driver System1 IT AB. Han arbetar med både försäljning och uthyrning av allt från små kassaregister till större pc-baserade system och betalterminaler. I produktportföljen ingår även korttidsuthyrning av kassaregister, betalterminaler till evenemang och andra tillfällen där kassaregister eller betalterminaler behövs.

Han föddes i Gävle 1961 och tog studenten 1979 efter att ha läst social linje på Vasaskolan. Bodde i Sandviken i 32 år men nu är det Gävle som gäller. Yrkeskarriären startade i klädbutiker och en sejour på Annonsbladet i Sandviken. Ett stort musikintresse sedan barnsben gav upphov till en fröjdefull karriär som dansbandsmusiker i Sandvikenbördiga Stickz mellan åren 1979-1986.
– Jag halkade in i kassabranschen 1988 då jag svarade på en annons där J.S. Lien AB då de sökte säljare i Gästrikland. Arbetsuppgifterna bestod av att sälja Casio kassaregister och Jöli kassaskåp, och på den vägen är det än i dag.

Det är en bransch som utvecklats med ny teknik och genomgått stora förändringar i allt snabbare takt genom åren.
– I början var ju i princip allt mekaniskt medan det idag är helt datoriserat. Nu finns ju även små kassaregister med kopplad betalterminal, för en snabbare och smidigare hantering. Idag kan vi erbjuda en hyresterminal om den befintliga har gått sönder med mycket kort leveranstid. Finns kunden upplagd i vårt system levererar vi oftast samma dag. Dessutom känns det tryggt att kunna leverera ett av marknadens absolut bästa kassasystem, där användarvänlighet, snabbhet och effektiv försäljning är ledord. Till ett mycket konkurrenskraftigt pris naturligtvis, tillägger Lasse med ett glatt leende.

2010 infördes den omtalade kassalagen i vårt land. Denna innebar i korthet att alla företag som har en omsättning av 177 200 kronor exklusive moms per år (2016) är skyldiga att ha en kontrollenhet kopplad till sitt kassaregister. Lagen innebar en enorm omsättningsökning för branschen när den kom men efter efter ett tag avtog försäljningen rejält.
– Man sade att det sedan skulle bli lugnt i något år, men i vår region höll det i nästan fem år. När det nu gått några år är det många som dels vill byta upp sig till lite modernare system, samtidigt som befintlig utrustning i många fall börjar bli sliten. Framtidstron bland de företag jag möter är allmänt optimistisk. Det har också blivit mer intressant att arbeta med ett system som med automatik presenterar rapporter och statistik för att hålla ner kostnader och effektivisera verksamheten.

Lasse poängterar att vara egen företagare är ingen dans på rosor och det krävs en mycket stor arbetsinsats för att saker och ting skall fungera.
– Under den mest hektiska perioden efter kassalagens införande arbetade jag upp till 18 timmar om dagen. Idag blir det ungefär 50 timmar i veckan. Nu vill jag jobba för att leva och inte leva för att jobba. Dessutom får jag nu även stor hjälp av min dotter Beatrice som arbetar deltid i firman och hjälper till med både support, programmering samt att installera butiks- och restaurangsystem.

Målsättning och vision med företagandet är en ständig vidareutveckling.
– Det handlar ju om att tillgodose alla befintliga och även helt nya kunder med marknadsledande produkter i kombination med vår kunskap och service. Det gäller också att visa att det lönar sig att investera i ett smart system. Sedan skiljer sig behoven en hel del mellan kunderna så klart, men där har jag ju en hel del erfarenhet att dela med mig av när det gäller förslag på alternativa lösningar.

Som för många andra är livet en berg- och dalbana med både med- och motgångar.
– Jag älskar mitt arbete och känner en yrkesstolthet över mig själv och det jag presterar i mitt företag. Men det jag verkligen är mest stolt över är mina barn och fantastiska fru. Jag är så tacksam för att de finns i mitt liv. När jag är med mina nära och kära, då mår jag som allra bäst. Efter en svår period med obeskrivlig saknad efter min dotter Lois som gick bort för drygt två år sedan, känner jag idag en oerhörd stolthet över mina barn och snart även barnbarn. Jag skall nämligen bli morfar i februari!

Bakom varje framgångsrik företagare finns det människor som betyder en hel del under resans gång.
– Där vill jag verkligen framhålla min livskamrat Birgitta, som med sin erfarenhet och kunskap finns som ett stöd såväl privat som i företaget. En annan som har inspirerat mig mycket med både kunskaper och energi är säljcoachen Johan Dahl. Med sitt kunnande och klokhet finns han alltid som ett bollplank både privat och i arbetet.
När det gäller framtidsplaner har Lasse en ödmjuk men konstruktiv inställning.
– Det gäller att leva här och nu, man vet aldrig vad som väntar. Jag skulle här också vilja passa på att citera min vän, Johan: ¨Vindrutan skall vara större än backspegeln. Då vi kan påverka framtiden, men inte det som har varit¨.

Visste vi inte om Lasse?
Har tävlat i Tiodans för cirka 40 år sedan.
Har alltid gillat storband och swingmusik.
Gillar att dansa, gärna bugg.
Sjunger i kör.

Namn: Lars Swedlund
Kallas: Kassa-Lasse
Titel: Ägare och vd för System1 IT AB
Ålder: 54 år.
Familj: Gift med Birgitta sedan 15 augusti 2015. Tre barn, varav två finns bland oss och en dotter som lämnade oss för ca 2,5 år sedan.

Bildtexter:
Beatrice Swedlund hjälper till med både support, programmering samt att installera butiks- och restaurangsystem.

Stickz när de var som vassast. 1982, Lasse då 21 år till vänster.