Nyligen så bjöd USA:s president Barack Obama in Sveriges statsminister Stefan Löfven till Vita Huset. Presidenten hyllade både Sveriges och de övriga nordiska ländernas organisering och hävdade att ”världen vore en bättre plats om alla länder var som de nordiska”.

Detta startade en trend på sociala medier där folk gav sin bild på svenska företag och svenska personer som de gillade. Många gillar Zlatan Ibrahimovic som en förebild inom fotbollen. Ingvar Kamprad som är chef för IKEA var ett annat namn som nämndes flitigt, då det anses att han är en av världens främsta entreprenörer. Många pokerspelare ser upp till svensken Viktor Blom som har haft stora framgångar de senaste åren. Inom musiken fanns det ännu fler, Avicii och Swedish House Mafia är de ledande namnen inom den genren.

Man frågar sig varför just Sverige producerar många bra företag och får fram populära personer. Allmänheten verkar tycka att vårt land är väldigt öppet, där alla har en ärlig chans att lyckas i samhället. Människorna är jordnära tack vare vår jantelag och det hjälper många. Företag som Skype och Spotify skapades redan under gymnasietiden. Daniel Ek, Spotify’s grundare, har tidigare i intervjuer berättat att drivet att jobba med IT och musik aldrig har vart för pengarnas skull och att Sverige skiljer sig från många länder där. Det är ett tryggt land och oavsett vad du jobbar med så behöver du aldrig vara orolig för att vara fattig.

Man diskuterar just nu också hur framtiden kommer gynna eller missgynna Sverige på grund av dess relativt sett lilla befolkning. Även om de största företagen antagligen kommer fortsätta finnas i USA och Japan, så tror man att vår idérikedom kommer leva kvar. Framtidens Sverige ser ljust ut.



Källor: http://www.dn.se/ , http://www.pokerlistings.se/ , http://www.svd.se/ , http://www.aftonbladet.se/