Användandet av ny teknik utmanar befintliga affärsmodeller och värdekedjor i allt fler branscher. Digitalisering och ny teknik kan ersätta behovet av en mänsklig arbetsinsats och förändra förutsättningarna för många företag och yrken. Sammantaget innebär detta en stor utmaning för arbetsmarknaden och jobben i vårt län.

Tillsammans med integrationsutmaningen förstärker teknikutvecklingen och digitaliseringen behovet av ökad rörlighet och en mer inkluderande arbetsmarknad där jobben blir fler och trösklarna sänks.

Rekryteringsenkäten visar också att 6 av 10 Gävleborgsföretag har svårt att rekrytera medarbetare med den kompetens de har behov av. Framförallt söker företagen i länet personer med rätt yrkeserfarenhet och en stor andel har sökt medarbetare med utbildning från gymnasiets yrkesprogram. Utöver erfarenhet och utbildning värdesätter företagen ansvarstagande och pålitlighet vid rekrytering av nya medarbetare.

När kompetenskraven förändras måste företagen kunna anpassa sin kompetens för att bibehålla konkurrenskraften. Det kan göras på en mängd olika sätt, till exempel genom lärande på jobbet, vidareutbildning, komptensväxling, inhyrning av personal eller rekrytering av ny kompetens.

I företagen sker anpassningen till de nya utmaningarna redan. I rekryteringsenkäten uppger sex av tio företag i Gävleborg att de har kunnat anpassa den samlade kompetensen i företagen i hög utsträckning eller helt och hållet till de nya kraven. Men i drygt vart tredje företag har anpassningen till de nya kraven bara lyckats till viss del vilket riskerar konkurrenskraften.

Målsättningen måste vara att klara kompetensförsörjningen i näringslivet och samtidigt ge fler chansen på arbetsmarknaden, allt medan digitaliseringen förändrar förutsättningarna för tillväxt och jobb.

Med bättre kvalité och relevans i utbildningssystemen och en mer inkluderande arbetsmarknad med lägre kostnader och risker för att anställa leder till ett starkare näringsliv och jobbtillväxt i Gävleborg.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv