För att undersöka effekten av backträning och slätlöpning fick två grupper med redan tränade löpare följa ett träningsprogram bestående av 12 tuffa intervallpass under 6 veckor.

Tester utfördes före och efter träningsperiodens början och slut. Löpningen utfördes på en intensitet nära max och testerna utgjordes av löpning till total utmattning. Båda grupperna förbättrade sina resultat och slätlöpningsgruppen gjorde de bästa framstegen.

Att springa backe är en populär träningsform bland många tränare. Om spelarna gillar det är en annan sak. Undersökningen visar att slätlöpning har bättre effekt på redan tränade idrottsmän och att 12 intervallpass på 6 veckor har en effekt på ett redan bra konditionsvärde.

National Strength and Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015.

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0b013e3182736923