Sveriges största kappseglingsbåt heter Hyundai sedan snart 10 år och det kan ju ses som ett tecken i tiden eftersom Hyundai bygger världens första vätgasdrivna bil, Hyundai ix35 Fuel Cell, Precis som Hyundaibåten har bilen inte ut några miljöfarliga utsläpp, det enda som kommer ur avgasröret är vatten!
Hyundaibåten gästade Gävle i slutet av maj och tanken var att Hyundaiägare inbjudna av Bilvaruhuset Dahlboms Bil skulle få möjlighet att få segla med Hyundaibåten, men vädrets makter och 4 dagars nordliga vindar gjorde att vattenståndet blev för lågt. Båten blev helt enkelt kvar vid fiskekajen i Engesberg med kölen fast på havsbottnen. Men de inbjudna gästerna fick i alla fall uppleva hur stor Hyundaibåten genom ett besök ombord.
Hur stor är Hyundaibåten? 40 meter mast gör att den inte kan segla under Ölandbron. 1000 kvm segelyta kräver starka armar för att komma på plats. 10 ton köl gör att Hyundaibåten går att kappsegla med och trots sina 30,5 meter på längden och 6,3 meter på bredden kan den komma upp i 30 knop när alla förutsättningar är optimala. 20 knop är mer normalt. Vid kappsegling kan besättningen vara 24 man stor men det går att segla båten med fyra mans besättning. Sammanfattningsvis: en av världens största kappseglingsbåtar!
Men missöden kan inträffa!
- Vid en segeltävling i Göteborg blev vi påseglade av en medtävlare som rände in med fören i vår båt och trängde in nästan 3 meter, berättade Johan Holmberg, ansvarig för arbetet ombord.
Kapten på båten heter Per Loheden med många års erfarenhet av kappsegling.
- Vi räknar med att vattenståndet ska öka så att vi kan segla ut om några dagar, men då är det för att segla till nästa ställe, sa Per Loheden.
I september 2006 var Hyundaibåten i Gävle för första gången och då fick Christer Dahlbom och hans gäster göra en seglats som heter duga.
- Vilken upplevelse att kunna titta upp på de enorma seglen och känna kraften från vinden som driver fram båten, sa Christer Dahlbom, VD för Dahlboms Bil. Det var verkligen synd att de som kom hit inte fick möjlighet att uppleva det.
Men Hyundaibåten kommer tillbaka till Gävle, till glädje för de som får möjlighet att testa båten.
Mere info:
http://www. hyundai.se
http://www. hyundaibaten.se
http://www.gatanslag.se