Hyundai kan idag annonsera ett försäljningspris för ix35 Fuel Cell för den svenska marknaden. Den vätgasdrivna ix35 Fuel Cell som rullat på Europas vägar sedan 2013, blir tillgängliga för kunder i Sverige för 629 000 exklusive moms. Bilen klassas som en supermiljöbil och ägare är därmed berättigade till den statliga supermiljöbilspremien om 40 000 SEK.
Byung Kwon Rhim, europachef för Hyundai säger: - I januari 2013 blev Hyundai världens första bilproducent att serietillverka bränslecellsbilar och göra dem tillgängliga för den kommersiella marknaden. Hyundai hade kapacitet att tillverka 1 000 fordon i den första serien, och när de första 15 bilarna i den serien levererades till Köpenhamn markerades början av Hyundais globala kommersialisering av vätgasdrivna bilar. Sedan dess har företaget levererat bilar till kunder i 11 europeiska länder samt till kunder i Australien, Kanada, Sydkorea och USA – fler länder än någon annan tillverkare.
Under 2015 växlar Hyundai upp sin produktionskapacitet och har möjlighet att tillverka 10 000 bränslecellsbilar per år.
För att kunna hantera ett växande antal ix35 Fuel Cell på de europeiska vägarna, kommer Hyundai att expandera sitt nätverk av certifierade verkstäder som hanterar servicen av bilarna. Hyundai är den första biltillverkaren att själv utbilda och utrusta verkstäder i hur de servar och reparerar bränslecellsbilar.
Idag har Hyundai en certifierad bränslecellsverkstad i Malmö (Hedbergs Bil) och under 2015 planerar man att certifiera ytterligare ett antal verkstäder med fokus på storstadsregionerna. I Sverige rullar det fyra ix35 Fuel Cell, och under 2015 avser man att sälja mellan 10-15 bilar till, med anledning av den rådande infrastrukturen för tankstationer för vätgas.
Thomas Holm är VD på Hyundai i Sverige och säger: - Vår ix35 Fuel Cell representerar ett flera år långt miljöarbete, som Hyundai bedriver globalt för en hållbar bilism för framtiden. Sedan den första ix35 Fuel Cell togs i drift i Skåne under 2013 har intresset kring bilen och tekniken varit enormt. När vi nu växlar upp produktionskapaciteten har vi möjlighet att erbjuda fler svenska kunder möjligheten att köpa denna fantastiska bil, som inte släpper ut någonting annat än vatten.
Idag finns det en tankstation för vätgas i Sverige, belägen i Malmö. Men under 2015 kommer minst två stationer till att sättas i drift, en i Göteborg och en i Stockholm (Arlanda). Det finns planer på att uppföra ytterligare ett antal stationer i landet de kommande åren, bl.a. i Falkenberg och Jönköping.
Hyundai ix35 Fuel Cell är utrustad med en 100 kw (136 hk) elmotor, som gör att bilen kan nå en maximal hasighet på 160 km/h och en prestanda, en räckvidd och ett säkerhetsutbud som är i nivå med vanliga bensin- eller dieselbilar. Bilarna når nästan 600 km på en tank och medför inga miljöfarliga utsläpp – det enda som kommer ur avgasröret är vatten.
Hyundais Blue Drive-program
I januari 2015 offentliggjorde Hyundai sin ambition att öka sina bilars bränsleeffektivitet med 25 procent vid 2020. Hyundais bränslecellsteknologi ingår i företagets Blue Drive-program; en global strategi för att minska bilars skadliga koldioxidutsläpp genom en ständig teknologisk utveckling. Visionen ligger i att förbättra bilarnas bränsleeffektivitet på kort sikt, medan man utvecklar bilar med alternativa drivlinor (som biobränsle, hybrider, el- och bränslecellsfordon) på längre sikt för att i slutändan producera bilar som inte släpper ut någon koldioxid.
Bilvaruhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Hyundai i Gävle.
- Det ska bli spännande att följa utvecklingen för ix35 Fuel Cell och vi hoppas att vi ska kunna erbjuda den till vår kunder i en nära framtid, säger Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil. Men det krävs att det byggs en tankstation i Gävle först.

Hyundai Bilar AB, http://www.hyundai.se, bildades 1990. I Sverige har Hyundai idag 85 försäljningsställen och 111 serviceverkstäder landet runt.
Hyundai Motor Company startade sin verksamhet 1967 och är nu Koreas ledande biltillverkare med försäljning i 186 länder via 5 300 återförsäljare. 2013 såldes 4,7 miljoner Hyundaibilar världen över och Hyundai Motor Company är världens fjärde största biltillverkare. Hyundai har idag 12 bilfabriker; tre i Korea, tre i Kina, Indien, Turkiet, USA, Tjeckien, Ryssland och Brasilien.
Se även http://www.hyundai.se
Följ oss på http://www.facebook.com/hyundaisverige