Den nya generationens Hyundai i10 är formgiven och konstruerad i tyska Rüsselsheim, för de krävande europeiska bilköparna. Den kompakta modellen kombinerar en vass design med egenskaper som normalt återfinns hos större bilar – bland annat en tyst och rymlig kupé, vassa köregenskaper och generös utrustning.
Nya i10 har sedan lanseringen varit en försäljningssuccé och nu släpper Hyundai en ännu tuffare version av modellen. i10 ”Black Line” har en rad detaljer som får bilen att sticka ut ännu mer. Bland annat en svart inredning med grå/svart klädsel samt antracit-färgad paneldekor. Andra specialdetaljer är backspeglar i blanksvart pianolack och en Black Line-dekal på b-stolpen.
Black Line-versionen av i10 är topputrustad med Hyundais Premium-paket, vilket bland annat innebär att bilen har eluppvärmd läderratt, farthållare, stöldlarm, automatisk klimatanläggning (ACC) och parkeringssensorer bak. Det finns även Bluetooth för handsfree med röststyrd telefonkoppling och trådlös mediestreaming, som kontrolleras via rattknappar.
Hyundai i10 Black Line rullar dessutom på 15-tums lättmetallfälgar. Den trecylindriga 1.0-litersmotorn på 66 hästkrafter är pigg men samtidigt snål – med manuell 5-växlad växellåda drar den 4,7 liter/100 km vid blandad körning. Modellen finns även med en 4-stegad automatväxellåda som tillval. Priset för Hyundai i10 Black Line ligger på cirka 119 900 kronor.
Säkerhet är högsta prioritet för Hyundai och nya i10 utnyttjar teknologi från större och dyrare bilar, vilket gör modellen till en av de säkraste bilarna i sin klass. En rad aktiva och passiva säkerhetsdetaljer ger maximalt skydd för passagerare och fotgängare.
Aktiva säkerhetsdetaljer som antisladdsystem (ESP) med elektronisk stabilitetskontroll (VSM) är standard, liksom ett övervakningssystem för däckens lufttryck. Hyundai i10 Black Line har dessutom ställbar höjd på säkerhetsbältena fram, samt backstartsassistans (HAC).
Både Teknikens Värld och Vi Bilägare har i olika test utsett nya Hyundai i10 till den bästa modellen i klassen under förra året. Tidningarna hyllade bilens köregenskaper, utrymmen och låga kostnader. i10 kom även med på topplistan när motorsajten Auto Express rankade de bilmodeller som totalt erbjuder den lägsta driftkostnaden.
Nya Hyundai i10 har dessutom plockat hem en rad priser och utmärkelser:
● ”Red Dot” – av många betraktat som världens mest åtråvärda i pris för design och innovation
● Tidningen Top Gear dubbade modellen till ”Årets fynd”
● Franska tidningen L’Argus utsåg den till “Årets bästa storstadsbil”
● Brittiska bilportalen CarBuyer utnämnde nya i10 till ”Årets bil” samt ”Årets bästa storstadsbil”.
Listan över utmärkelser kan göras ännu längre!
Hyundai i10 omfattas, som alla andra nya Hyundai-modeller, av företagets generösa garantipaket, som bland annat inkluderar 5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka och 5 års Vägassistans.
Bilvarhuset Dahlboms Bil är återförsäljare för Hyundai i Gävle.
- Hyundai i10 är en intressant bil och med Black Line blir det en kanonbil i den storleksklassen, säger Christer Dahlbom, vd på Dahlboms Bil.