Vad är Gluggen?
– Gluggen heter egentligen Husmansgluggen och är resultatet av en idé jag hade att sälja färdig husmanskost från en husvagn. Husmansvagnen sålde sin första matlåda i oktober 2013 och det rullade på ganska bra. För ett år sedan så tog vi över den här tidigare grillkiosken och luckan öppnades första gången den 18:e februari så det är faktiskt ettårsjubileum i dagarna. Det är ett tillagningskök utan tillhörande matsal där man, till ett folkligt pris, enkelt och snabbt kan få sig en vällagad lunch eller middag i en praktisk matlåda för avhämtning.

Hur kom du på idén?
– Idén slog mig när jag for runt och snabbt ville ha ”riktig” mat. I och med den avsaknaden så har tanken gnagt mig länge. Eftersom jag själv inte har de matkunskaper som behövs så fick det vänta tills jag en dag träffade kocklegenden David Lundgren som hade tänkt i liknande banor. Han är kock sedan barnsben och har jobbat i stort sett överallt. Det här passar perfekt då just husmanskost alltid har legat honom varmt om hjärtat. Han har gedigen utbildning och drev Pepparns Grill på dess storhetstid. Han har även jobbat både i Frankrike, England och massor med ”fina” restauranger i Sverige. Men här kommer han verkligen till sin rätt, en lugn kille som aldrig hetsar upp sig i köket oavsett hur många lådor som skall ut.

Vad är din egen bakgrund?
– Jag hamnade i restaurangbranschen på grund av att min styvfar, Yngve Persson öppnade Axmar Brygga tillsammans med Claus Hartwig 1998. 2006 blev jag restarangansvarig på Furuviks Brygga. Jag trivs verkligen med pulsen i yrket men det är skönt att komma ifrån a lá carten och de sena kvällarna. 2009 började jag i Furuviksparken och är fortfarande kvar där sommartid.

Vilka av era rätter är populärast?
– Några favoriter är våra egna köttbullar med stuvade makaroner, panerad spätta och vår skomakarlåda samt kyklingschnitzel. Bland våra egna specialitéer vill jag framhålla köttfärsgratängen och ryska pytt i pannan med pepparrotsdressing.

Var kommer era kunderna ifrån?
– Många kommer naturligtvis från närområdet, men vi har hantverkare som kommer långväga samt många stamgäster som kommer undantagslöst varje dag. Vi har öppet från 10.00 till 17.00 då det är många som vill slippa laga mat till kvällen.

Serverar ni något mer än färdiga matlådor?
– Ja, vi har en cateringverksamhet som också växer. Det är både kalla och varma bufféer. De varma bufféerna kommer i värmelådor som håller värmen länge, vilket gör att det är smidigt för kunden att ta fram det precis när det skall ätas. Perfekt när vi inte skall störa vid t.ex bröllop eller annan fest.

Vad är era framtidsplaner?
– Just nu efterlyser vi en till medarbetare med kunskaper i husmanskost för vi kan faktiskt tänka oss att utöka öppettiderna ytterligare.

Vad vet vi inte om Johan?
– Jag har en till verksamhet som heter Fruktpoolen och startade i mars 2009. Jag hade då inte en enda kund utan startade med två tomma händer med affärsidén att leverera fruktkorgar till företag. Korgarna finns i olika storlekar och samtliga standardkorgar innehåller druvor, physalis eller kiwi och emellanåt även godis. De flesta korgar levereras måndagar och onsdagar. Idag har vi en gedigen kundstock som växer sakta men säkert. Så vad det gäller mitt yrkesval kan man lugnt säga att det är ätbart för hela slanten!


Fakta
Namn: Johan Björklund
Ålder: 39 år
Familj: Fru och 2 barn
Bor: I Hagaström
Yrke: Egen företagare.

För mer information se: http://www.husmansgluggen.se