-I den här åldern minskar barnets behov av föräldrarna och barnen som går på Gympakul med sin mamma eller pappa lär sej att samspela med jämnåriga och med ledare och andra vuxna som de inte känner säger Ted Branteryd under tiden barnen värmer upp tillsammans med sina föräldrar. Under uppvärmningen hoppar barn i 2-3 års ålder runt, står på ett ben, går på tå, går baklänges, rullar ihop sig som små bollar och lär sig att slå kullerbyttor på det mjuka golvet. Efter uppvärmningen delas den stora barn- och föräldragruppen in i mindre grupper för att tillsammans med utbildade barn- och ungdomsledare från Gefle Gymnastikförening utforska veckans hinderbanor i träningslokalen.

Varje onsdag bygger personalen nya utmanade hinderbanor för ett 50-tal barn i 2-3 års ålder som ingår i den yngsta barngruppen. I den äldre gruppen är barnen 4 och 5 år. -Att uppleva någonting nytt och att repetera det om och om igen är det viktigaste sättet för barn att lära sig nya saker i den här ålder säger Ted Branteryd som tillsammans med sin fru Annelie leder verksamheten Gympakul på Gymnastikens Hus. Någon gång mellan två och tre år lär sig barnet att springa, och förflytta sig snabbt utan att alltid ha en fot i underlaget. Konsten att hoppa upp och ned är svår och det krävs både fantasi, koordination och muskelkraft för att klara utmanande hinder med anpassad svårighetsgrad.

-Små barn behöver veta vad som ska hända och får därför tydliga instruktioner av ledarna inflikar Annelie och berättar att alla barnen får möjlighet att öva flera gånger på varje moment innan man byter till en ny hinderbana. Barn som är motoriskt försiktiga behöver extra stöd och uppmuntran av en förälder eller från någon av våra duktiga ledare för att våga prova nya rörelser och aktiviteter. De behöver få möjlighet att utföra aktiviteten om och om igen för att bli trygga i den säger Anneli. Leken inriktas på grundläggande motoriska funktioner där barnen lär sej att kontrollera sin egen kropp. Man lär sig också att lyssna på ledarens instruktioner och att samarbeta med andra barn och vuxna som finns på plats när det är dags för Gympakul i Gymnastikens Hus fina lokaler på Sörby Urfjäll i Gävle.

På några år har verksamheten i Gefle Gymnastikförening vuxit sig stark och framförallt killarna har hittat tillbaka till gymnastiken och Gymnastikens Hus. -Det är Parkour som lockar killar och tjejer i alla åldrar som gör att vi utvecklas och kan ta emot fler barn och ungdomar säger Ted. Gympakul för de allra minsta barnen och parkour för äldre barn utvecklar barnens fysiska och sociala förmåga. Med rätt träning i rätt ålder kan sedan barnen välja och utforska andra sporter. Balans och koordination ska tränas in innan 5-6 års ålder och rörelse genom lek och fysisk aktivitet när barnen är 6-8 år stärker både muskler och skelettet. Alla barn som går på förskolan borde gå på Gympakul. En investering för hela livet där lek och rörelser lägger grund för hälsa, sport och fysisk aktivitet i framtiden.

http://www5.idrottonline.se/GefleGF-Gymnastik/Villduborjamedgymnastik/GymnastikensHus/


HÄLSA SVERIGE


Niclas Carlson
Leg.Kiropraktor
för Hälsa Sverige
http://www.halsasverige.se

http://www.webcoach.se

http://www.niclascarlson.se

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön. Utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått stor internationell uppmärksamhet. Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se