Idag bedrivs Svenska kyrkan och deras verksamhet på flertalet platser runt om i världen. Verksamheten är styrd från Sverige och Uppsala genom Svenska kyrkan. Det är idag Sveriges kanske i särklass största organisation med antal medlemmar som får in sina medlemsavgifter genom skattsedeln.

När man ibland läser om företag som utnyttjar gratisarbetare så ges det ofta hård kritik att så får man inte göra. Har man inte råd att anställa så skall man nog inte bedriva någon verksamhet alls.
Detta verkar dock ej gälla Svenska kyrkan i utlandet. Här säger man öppet att utan frivilliga så kan vi inte bedriva vår verksamhet på plats.

På alla utlandskyrkor så är det dels utsänd personal men på flertalet så är det också lokalt anställda. Ofta till ganska höga löner i jämförelse med det lokala landets villkor. Detta på bekostnad av att man då också måste ha gratisarbetare för att få det att gå ihop.

Är det så att just för att man är kyrka så är det helt ok att utnyttja gratisarbetare men är man ett "vanligt" företag så är det olagligt?

När ansvariga för utlandskyrkan får frågan så avböjer man helt att svara.