För Sveriges småföretagare är julskinkan det absolut viktigaste på julbordet. Det visar Företagarnas undersökning av småföretagares julvanor. Därefter kommer inlagd sill och Janssons frestelse. Få företagare vurmar däremot för sylta och kål.

På frågan om vad som är viktigast på julbordet har många valt att skriva till ”gemenskap” och att ”alla är med” istället för en maträtt.

- Många har svarat i fritextrutorna, och skrivit att det viktigaste med julbordet är att ha kul tillsammans med kollegorna och att träffas utanför jobbet, säger Företagarnas statistiker René Bongard.

I Gävleborg äter hela 63 procent av företagen julbord. 35 procent av företagarna i Gävleborg har julgran* på jobbet, mot 28 procent av alla Sveriges företagare. Fler företagande män än kvinnor äter julbord med sitt företag, medan det är en större andel av de företagare som är kvinnor som har en julgran på arbetsplatsen.

*Endast de som har minst två anställda fick svara på denna fråga
*Endast de företagare som har en (fast) arbetsplats fick svara på denna fråga
Om enkäten:
• Enkäten skickades onsdag 18 november till drygt 4 500 företagare i Företagarnas Panel
• Påminnelse skickades måndag 23 november till de som inte har svarat
• Resultatet i presentationen baseras på 900 svar (20 %) (27 november)
• Urvalet korrigeras så att det liknar den nationella företagarstrukturen, med hjälp av en modell baserad på SCB:s statistik på antal företagare i Sverige. Konkret görs detta genom att korrigerande vikter räknas fram för olika företagsstorlek (antal anställda), kön, ålder och bransch. Viktmetoden heter ”raking”.