Om regeringens förslag med fördubblad arbetsgivaravgift för unga går igenom ökar arbetskraftskostnaderna för över en halv miljon förvärvsarbetande under 26 år. 80 procent av dessa jobb återfinns i privat sektor, i de jobbskapande företagen. Bara för vårt hotell, Clarion Winn i Gävle, innebär det ökade kostnader med drygt 600 000 kronor per år.

Att det blir så pass mycket dyrare att anställa yngre medarbetare innebär tyvärr att vi i första hand kommer att rekrytera äldre människor med erfarenhet och grundkunskaper. Det är helt enkelt för dyrt att göra som vi gjort tidigare, anställa yngre personer utan erfarenhet som vi sedan lärt upp. Det tar ett till två år innan en orutinerad medarbetare kan verksamheten helt och hållet och det är utbildningskostnader vi inte anser oss ha råd med. Det är otroligt olyckligt i tider när så många unga härliga människor går hemma och är arbetslösa.

Det är stenhårt att få ett jobb som ung och politikerna verkar inte förstå den verklighet som ungdomarna lever i. När politikerna säger att den sänkta arbetsgivaravgiften för den här gruppen inte lett till flera jobb så tror jag att de har fel. Bara i vår koncern har vi medvetet valt att rekrytera unga medarbetare och ungefär en fjärdedel av våra 40 medarbetare på Clarion Winn i Gävle är under 26 år.

Ungdomarna tar tid och kostar att lära upp men de tillför samtidigt passion, driv, entusiasm och ser verksamheten med helt andra ögon. De bidrar ofta med ett annat tänk vilket är värdefullt för en verksamhet som vill utvecklas. Men till syvende och sist handlar det om lönsamhet och då kostar det för mycket att lära upp dem.

Vi är inte ensamma om att tänka i de här banorna. I Gävleborg arbetar 11 490 unga mellan 16 och 25 år i privat sektor. Exakt hur många av dessa jobb som faktiskt skulle gå förlorade vid en höjd arbetsgivaravgift är svårt att veta men hela 39 procent av företagen anger att de kommer ge äldre och mer erfarna företräde, konstaterar Ekonomifakta som har sammanställt hur många som träffas av skattehöjningen, län för län. De stora förlorarna är inte företagen, det är ungdomarna.

Mikael Junger
Hotelldirektör, Clarion Hotel Winn Gävle