En stark återhämtning gynnar flera branscher och exportefterfrågan ökar vilket bidrar till att företagen i Gävleborg ser mer positivt på konjunkturen den närmaste tiden. Företagarpanelen, som är ett viktigt underlag till konjunkturanalysen, visar att allt fler företag i länet planerar att öka sin produktion och antalet anställda. När det gäller investeringar är företagen dock mer försiktiga.

– Att regeringen prioriterar ner företagande, konkurrenskraft och långsiktig tillväxt är absolut inte bra för företagen i Gävleborg. Även osäkerheten i energifrågan och dyrare transporter slår mot jobben inom industrin och då minskar också investeringsbenägenheten hos företagen i länet, säger Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv.

Konjunkturrapporten visar att sysselsättningen ökar i Sverige men det gör även den arbetsföra befolkningen och det fortsätter råda mismatch på arbetsmarknaden. De som har ett jobb får därför jobba fler timmar i stället för att nya personer anställs. Arbetslösheten kvarstår på 7,5 procent 2016 vilket kan jämföras med 7,9 procent under fjolåret.

– Arbetslösheten är fortsatt hög i industrilänet Gävleborg. Det är då av yttersta vikt att regeringen inte sviker företagen, våra jobbskapare. Då krävs en offensiv jobbpolitik, inte oförutsägbara skattechocker mot företag och ungdomsjobb, säger Lotta Petterson.

En fördjupad analys i rapporten visar att svenska företags konkurrenskraft har försämrats av att enhetsarbetskostnaderna har ökat snabbare än i våra konkurrentländer under de senaste 10 åren. Detta är en orsak till att exporten har utvecklats svagt, vilket visar sig i att den så kallade nettoexporten minskar som andel av BNP, och att vinstmarginalerna är låga.

Om svenska företag ska få full utväxling av att världstillväxten ökar behöver det vara balans mellan löneökningar, inflation och produktivitetstillväxt.

Läs mer här:
http://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/Rapporter_och_opinionsmaterial/Rapporter/det-ekonomiska-laget-april-2015pdf_616395.html/BINARY/Det%20ekonomiska%20l%C3%A4get%20april%202015.pdf