För att klara fortsatt tillväxt fördubblar nu Gävle Hamn och Yilport Gävle kapaciteten i containerhamnen. Med en gemensam satsning på 700 miljoner kronor byggs ytterligare en kaj med kranar och djup för att kunna ta emot fler och större containerfartyg. Den dubbelt så stora containerhamnen kommer att kunna lasta och lossa fyra fartyg samtidigt. Utbyggnaden beräknas vara klar under fjärde kvartalet 2019, och innebär möjligheter att årligen hantera 600 000 TEU*.

Enorm potential
- Inom en 25-milsradie från Gävle produceras varje år nästan 17 miljoner ton stål, papper och timmer. Mycket exporteras redan till sjöss i container via oss, och den andelen kommer definitivt att växa, säger Yilports nordenchef Eryn Dinyovszky.

Sjöfartsstaden Gävle har stolta traditioner som sträcker sig hundratals år tillbaka - en historik som inspirerar. När kommunen och Yilport tillsammans gör stora och långsiktiga investeringar i hamnen är det viktig för snabbt växande Gävle, men också för en stor omgivande region med flera av landets största industrier. Förutom att hamnen i Gävle kommer att attrahera ännu fler exportföretag, så räknar hamnbolaget och Yilport också med ökad import. Samtidigt med containerhamnens expansion ska det t.ex. byggas ett laboratorium för Livsmedelsverkets analyser av importerade livsmedel.

- Med strängare krav på miljövänligare transporter har vi ett optimalt läge. Gävle Hamn ligger knappt två timmar från Stockholm. Förstklassiga väg- och järnvägsförbindelser gör det enkelt för varuägare inte bara i vår region, utan i stora delar av Sverige att öka även importen via Gävle Hamn. Våra omfattande nyinvesteringar skapar helt nya förutsättningar för det som jag gärna kallar Stockholms Norra Hamn, konstaterar Fredrik Svanbom, VD i kommunägda Gävle Hamn AB.

Nya hamnnära logistikytor

Inom hamnområdet finns idag cirka 170 000 kvadratmeter magasinsyta. I den logistikpark som växer fram utanför grindarna finns 20 hektar byggklar mark för fler företag med behov av etablering strax intill ostkustens största containerhamn, omfattande resurser för bulk-gods, och en av landets stora olje- och kemiterminaler.

Expansionen av containerhamnen möjliggörs genom ett nära samarbete mellan infrastrukturägaren Gävle Hamn AB , och Yilport Gävle som sedan 2014 sköter driften av hamnen med egen personal, egna kranar, truckar och annan maskinell utrustning.

* 1 TEU = En 20 fot/6,1 meter lång container. Den dominerande containern är 2 TEU = 40 fot/12,2 meter.