Tidigare var slottet en medioker producent av röda viner, ägt av Swedish Match och utarrenderat till Rabiega och Lars Torstensson. Nuvarande ägaren Sacha Lichine köpte slottet 2005 och anställde Patrick Leon som vinmakare, tidigare ”managing director” för Baron Phillipe de Rothschild. Dessa två herrar skapar sedan historia av Bordeaux klass, JA även priser i Bordeaux klass.
Topp vinet Garrus ligger på 900 kr på Systembolaget, vilket kan tyckas vara en aning dyrt för ett rosé vin. Men tänker man till vinet i sig, druvorna, produktionen m m, så är det inte dyrare än vad en bra vit Bourgogne kostar, och det är nämligen där som vi finner likheterna.
Garrus, 70 % Grenache och 30 % Rolle (Vermentino), av stockar som är mer än 80 gamla. Hand skördat och manuell sortering 3 gånger. Avstjälkning och mild krossning vid 7-8 grader för att undvika för mycket färg. 90 % av vinet är frirunnen och 10 procent milt pressad. Ingen maceration alltså. Musten förs över till nya och ettåriga 600 liters fat (s.k. Demi muids) och får jäsa i 10 månader. Man producerar endast 6 fat per skörd!
Faten är temperaturkontrollerade och battonage (omrörning) görs två gånger i veckan. Börjar likna Bourgogne. Bra ekat med mer toner av vit Bourgogne och nästan omöjlig att placera som en rosé i ett blindtest. Gott som få...
Slottets andra viner är
Whispering Angel
Château d'Esclans
Les Clans
Garrus