Det är en svetstävling i samband med Företagarforum där tredjeårselever på teknikcollege i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna har inbjudits att delta. Där avgörs det vilken av dem som har störst färdigheter inom svetsyrket. Tävlingen arrangeras av SITAB (Sandvikens Industriteknik AB) och AGA Gas.

– Det ska bli fantastiskt kul och intressant att följa den här tävlingen, säger Emil Holmström, platschef på Sitab i Sandviken. Behovet av yrkesmän är ju stort så därför är det extra kul att vara med och arrangera den här tävlingen och visa på framtidsmöjligheterna inom det här yrket.

I Gävleborgs finns nio skolor som genom Teknikcollege yrkesutbildar svetsare. Det är tekniska utbildningar av hög kvalitet i nära samarbete med svenska teknik- och industriföretag. Alla skolor får skicka två elever var till tävlingen där deltagarna ska genomföra ett svetsprov utav två rostfria plåtar med ett förutbestämt mått.

– Första pris kommer att vara en internationell svetsutbildning (IWS) men även fina priser utlovas till de som kommer på andra och tredje plats, berättar Håkan Karlsson, distriktsansvarig Industri AGA Gas AB. I samband med denna tävling bjuder vi också in till ett svetsseminarium för alla yrkeslärare och övriga företag i regionen där AGA´s svetsingenjörer kommer att hålla föredrag på temat ”vad krävs i framtiden av svetsande företag”.

Fakta om tävlingen ”Framtidens svetsare”
Plats: Sandviken på Göranssons arena 2015-10-02 kl 09:30
Eleverna genomför ett svetsprov utav två rostfria plåtar L=150x B=70 xT=2mm
Kravet är likvärdigt med kompetens för godkännande av tunt material i H läge.
Toppsidan skall vara jämn och slät (Inte konkav och inte konvex.)
För att uppnå godkänt resultat krävs att deltagaren har teknisk och praktisk erfarenhet.
Deltagarna skall själv välja spalt, strömstyrka, gasflöde för svetsbåge och rotskydd.
Tävlingen avslutas med en final kl 16:30.
Fina priser kommer att delas ut till vinnaren samt tvåan och trean.

Frågor om detta besvaras av
Emil Holmström, Platschef, Sandvikens Industriteknik AB
070-510 83 14

Håkan Karlsson, Distriktsansvarig Industri AGA Gas AB
070-3480676

Bildtext: Från vänster Håkan Karlsson, AGA samt "Stenna" Holmström, VD och Emil Holmström, platschef på Sitab i Sandviken.

För mer information se:
http://www.foretagarforum.com
http://www.teknikcollege.se
http://www.sitab.nu
http://www.aga.se/sv