Stig brukar besöka skolor, kyrkor, klubbar, föreningar och även privata grupper där han visar bilder och berättar om sina resor som tagit honom till mängder av spännande platser.
I över 60 år har Stig arbetat med färg och konstnärsmaterial och lika länge varit engagerad inom KFUM i internationella frågor, bistånd och Sida-stödda projekt i u-länder.

Som ung idrottade han mycket och spelade både ishockey och tävlade i olika friidrott. På 50-talet gjorde Stig lumpen på I 14 och på 60-talet sökte sig till FN´s fredsbevarande trupper i Gaza. När Indiens president Neru träffade Egyptens dåvarande president Nasser gick Stig vakt vid FN-s Högkvarter. I samband med oroligheterna i Kongo förflyttades den svenska FN-bataljonen till Leopoldville. Stig ingick där i Dag Hammarskjölds eskort till Katanga när denne skulle träffa Tshombe.
Uppställningen morgonen den 19 september 1960 glömmer han aldrig. Då meddelades det att Dag Hammarskjöld flygplan hade störtad. En mycket svår och traumatisk tid hade börjat med strider och oroligheter där mängder av soldater sårades och dödades. Tusentals flyende sökte skydd hos svenskarna och flyktinglägret växte okontrollerat dag efter dag och situationen blev kaotiskt. Våld, hot, bråk, mord, strider mellan neddrogade grupper och klaner måste hanteras dagligen av de svenska soldaterna. Vintern 1961 stod Stig vakt vid Stockholms Slott på Luciadagen. Temperaturen var då -10 grader. Ett dygn tidigare när han reste från Kinshasa var det 50 grader varmt.

Tiden i FN-tjänst blev början till Stigs intresse för omvärlden. Han har besökt flera kontinenter, avlägsna platser och folkgrupper. Till de kan räknas vandring i Himalaja (Bhutan), besök hos huvudjägare i Nagaland (norra Indien), Timbuktus skatter och träff med tuareger, Mursi och Surma folket i södra Etiopien, besök i Zambia vid Dag Hammarskjölds monument, Namibia, Libyen, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Senegal och före detta ryska republiker i Asien som Kazakstan, Turkmenistan, Kirgizistan och Uzbekistan. Dessutom har han gjort en textilresa i Indonesien, besökt Norra Peru med färd genom Amazonas, syd- och mellanamerika samt resa till världens varmaste plats i form av altöknen i Danakil i Etiopien och en ”svalkande” kryssning i Svalbard.

Stig är i allra högsta grad fortfarande aktiv och är stamgäst på Fjärran Höjder badet där han simmar, bubblar och bastar varje dag. På grund av försämrad syn tar han sig dock dit med cykel eller till fots.
För närvarande deltar han i en kurs i makrofotografering och drömresan är en fotoresa till Antarktis.


PS. Stig gjorde f.ö lumpen med min bortgångne far, Leif Formgren och jag noterar att de bägge hade samma födelsedag den 30/12. Stort Grattis och länge leve de gamla kämparna.