Svaren i den ordning de kom in:
Helene Åkerlind, Folkpartiet: - Företagetagsklimatet, Gävle kommun behöver ett bättre företagsklimat så att fler jobb kan skapas. Det behövs en ny politik för företagande så att kommunen kan ställa om sitt näringsliv för en hållbar framtid.
Inger Källgren.Sawela, Moderaterna: - Viktigaste företagarfrågan är att vi med kontinuitet möter företagarna och lyssnar på dem, samt att vi bildar ett Företagarråd tillsammans.
Gin Akgul Hajo, Vänsterpartiet: - Vänsterpartiet är det enda parti som vill få bort privata vinstuttag i vård, skola och omsorg. Varje skattekrona ska istället användas till verksamheterna som t ex att anställa fler inom välfärden.
Ann-Helen Persson, Centern: - Att rösta för bra förutsättningar och god service till jobbskaparna
Lili André, Kristdemokraterna: - Att skapa ett positivt klimat för att företag etableras och anställer i vår kommun.
Eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som är med i Gävle kommuns politiska trojka, över huvud taget inte nämnde företagen får man kanske anta att de inte tycker att företagarfrågor är så intressanta. Vänsterpartiet var det enda av de tre som tog upp företagens villkor och de tycker att man ska lägga ner företag som arbetar med vård, skola och omsorg! Inte undra på att företagsklimatet i Gävle är sämst i landet när det gäller kommuner av jämförbar storlek!
Lars Beckman, Moderaterna, har lång erfarenhet av företagens villkor i Gävle, dels som regionchef för Svenskt Näringsliv och dels som ledamot i kommunfullmäktige. Dessutom driver Beckman ett framgångsrikt företag i poolbranschen, Nordiska Kvalitetspooler, tillsammans med Stefan Berg. Vi frågade Lars Beckman hur man ska tolka det ointresse för företagarfrågor som S, V och MP visar. V vill ju till och med lägga ner företag!
- Det är anmärkningsvärt, men inte förvånande, att vänsterpartiet vill att företag inom välfärdssektorn ska läggas ner. Men det är inte bara företag verksamma där, som de är emot. När vi behandlade frågan om IKEA skulle få bygga ut, så röstade både MP och V emot. Ikea lyssnade förmodligen också på dem och valde att bygga ut på andra orter istället. Gävle behöver en ny kommunledning som prioriterar ekonomisk tillväxt, företagsamhet och därmed också fler jobb samt en bättre kommun att bo i. När fler får jobb och betalar skatt kan vi också sänka kommunalskatten till en nivå som motsvarar kommuner av Gävles storlek.
Jag ställde följande fråga på GD:s kan-du-lova-panel: Kan du lova att Gävle inom 4 år klättrar åtminstone 50 placeringar på rankingen om företagsklimat som Svenskt Näringsliv anordnar varje år?
Här är de svar jag fick.
Ann-Helen Persson, Centerpartiet: - När Centerpartiet och de övriga i Alliansen får makten så kommer vi på allvar att lyssna på de som är proffs i företagande och vet dess möjligheter, dvs näringslivet. Tillsammans med näringslivet skapar vi de förutsättningar och det näringslivsklimat som krävs för en positiv utveckling av hela kommunen.
Helene Åkerlind, Folkpartiet: - Gävles företagsklimat måste bli bättre. Det är i företagen jobben skapas och vår kommun behöver fler arbetstillfällen. Jag är inte nöjd och jag tror inte heller mina allianskamrater är nöjda med att "bara" klättra 50 placeringar. Företagarna bör också ha högre förväntningar på kommunen och dess kommande ledning.
Jörgen Edsvik, Socialdemokraterna: - Det är inte alls en omöjlighet att nå med den politik vi vill bedriva gentemot företagande och företagare i Gävle. Vi har dock andra rankingar från ex. Stockholm Business Alliance som vi lägger större vikt vid eftersom de mäter åsikter från fler företag och frågar de som faktiskt varit i kontakt eller haft ett ärende hos kommunen. Även i denna ranking är vår ambition att öka.
Roger Persson, Miljöpartiet: - Ja, det viktigaste är att fortsätta att vi alla jobbar är engagerade och jobbar i enlighet med det näringslivsprogram som vi tagit fram tillsammans med lokala näringslivet.
Max Hebert, Vänsterpartiet: - Att klättra på just Svenskt Näringslivs ranking är inget som Vänsterpartiet prioriterar. Den redovisar inte samtliga företags inställning och den innehåller parametrar som grundar sig på rent ideologiska skäl snarare än faktamässiga, då Svenskt Näringsliv har tydliga borgerliga kopplingar. I rankingen får man t.ex. högre poäng om man är positiv till låga löner och sämre anställningstrygghet, vilket vi anser påverkar utvecklingen i Gävle negativt.
Inger Källgren Sawela, Moderaterna: - Ett alliansstyrt Gävle kommer att klättra fort i näringslivsrankingar.
Richard Carlsson, Sverigedemokraterna: - Vi prioriterar företagande och vill att kommunen ska underlätta för nya företagsetableringar i Gävle. Fyra av fem nya arbetstillfällen skapas i de små företagen, kommunen ska agera serviceparter gentemot företagen och fatta snabba beslut för att göra Gävle attraktivt för företagande.
Det är intressant att läsa svaren om rankingen. Både Edsvik och Hebert missar att Svenskt Näringslivs enkät är risktäckande och jämför alla kommuner på samma villkor. Hebert påstår dessutom att låga löner och sämre anställningstrygghet skulle ge ranking. Men de parametrarna är ju inte ens med i enkäten! Heberts okunskap är graverande för en företrädare för ett riksdagsparti.
Sammanfattningsvis tycker jag att svaren på mina frågor klart visar att vi behöver byta ut den nuvarande politiska majoriteten för ett bättre Gävle ska bli en bättre stad för företagare, företag och anställda. För att inte tala om risken att förlora den valfrihet som finns när det gäller skola, vård och omsorg!

Torbjörn Edlund
Fri debattör