Ny teknik må vara effektiv och sparar kanske pengar på kort sikt. Men tekniken skapar också stress, oro och ångest hos människor som i upplever förändringen som ett hot. Konsekvenserna kan bli att nyckelpersoner väljer att sluta, blir sjuka eller ödslar sin tid på jobbet åt att ventilera sitt missnöje över förändringen.
Detta är det viktigt att som chef vara medveten om, säger Mikaela Gustavsson Siegborn som är affärsområdeschef på Poolia.
– Som chef är det viktigt att jobba förebyggande med stress innan en intern förändring sker. Till att börja med måste cheferna inse att människor är och förblir biologiska varelser med tankar och känslor, som reagerar på förändringar som sker.

Alla reagerar olika
Har cheferna i organisationen den insikten och jobbar med att förebygga negativ stress har organisationen mycket att vinna.
– Ett bra sätt är därför att involvera, skapa delaktighet och en känsla av sammanhang bland medarbetarna, säger Mikaela Gustavsson Siegborn.

Här är fem enkla tips som hjälper till att lugna dina kollegor och anställda:
Undvik att mejla kollegor sent på kvällen eller under helgen. Detta skapar förväntansstress vilket lätt leder till produktionsbortfall då många anställdas prestationsförmåga sänks.
Ta in konsultstöd för avlastning. Kostnadsjakten har funnits i flera år på de tjänster som inte drar in egen kostnad, såsom HR, lön, IT, juridik, ekonomi och kontor. Stressen leder till produktionsbortfall, sjukskrivningar och att organisationen släpar efter. När en expert kommer in och hjälper till i ett visst projekt kan organisationen andas lite. Alternativet blir ofta annars att någon internt får ta sig an uppgifter de inte är kunniga inom.
Behöver man som chef jobba hemma på kvällar och helger så är det bra att berätta varför, så att gruppen förstår. Även i detta fall är det bättre om mailen skickas på morgonen – även om du förberett allt redan kvällen före.
Uppmuntra och motivera till fysisk aktivitet på jobbet. Måndagsmöten kan exempelvis förvandlas till promenadmöten och gemensam fysisk aktivitet är ett mycket bra sätt att skapa samanhållning och förbränna negativa stresshormoner.
Rensa bort godis och kakor och ersätt med frukt och nötter när pressen är som störst. Ett blodsocker i obalans skapar stress och därmed sämre prestationsförmåga.
Stor efterfrågan på Poolias tjänst

Att ta in konsultstöd för avlastning i vissa projekt är en ny modell som Poolia lanserar efter stor efterfrågan hos kunder.

– Projektkonsulten adderar inte bara värde i form av sin kompetens utan även i termer av minimerad negativ stress. Den nya slimmade organisationen upplevs inte lika hotfull, stressen minskar och prestationsförmågan hos medarbetarna ökar, vilket gör att man mår bättre, avslutar Mikaela Gustavsson Siegborn.

För mer information se https://www.poolia.se

Poolia Gävle
Nygatan 34
803 11 Gävle
026-541540