Digitalisering var temat för dagen vilket diskuterades med lite olika inriktningar i de olika spåren, men först fick vi två riktigt bra frukostföreläsningar presenterade. Maria Björk från Fujitsu som utmanade hela idén med IT-projekt, eftersom projekt ofta går vilse i kostnad-kvalitet-pris och missar själva nyttorealiseringen. Därefter Anders Mazetti från Tieto som gav oss en inblick i olika former av molntjänster.

Fler än vi på FindIT satte antagligen morgonkaffet i halsen efter Per Hellqvists (Knowit) skrämmande exempel på hur enkelt det är att komma in på samhällskritiska system och ändra alla möjliga inställningar. Hans uppmaning om utbildning i IT-säkerhet för fler och eftertanke av alla känns definitivt aktuell.

Thomas Stetter från Siemens summerade spåret Smarta fabriken och innovationer, där tekniken stod i fokus. Två viktiga lärdomar från spåret är att vi måste börja med digitalisering på allvar nu, och att vi inte får delegera digitaliseringen till en specifik avdelning utan låta den ta plats i hela företaget.

I spåret Framtidens kompetenser höll Stefan Holgersson från Create Institute i taktpinnen. Här handlade det mycket om mod och empati, både när det gäller det moderna ledarskapet och i själva tekniken.

– IT och verksamheten pratar inte alltid samma språk. Mitt jobb handlar mycket om att få in empati i verktygen. Det är därför jag ser ut som fyrtio år, trots att jag bara är tjugo, skämtade Mats Björk från Sogeti som beskrev utmaningar och möjligheter med Gamification.

PiiA-spåret (Processindustriell IT och automation) hölls av Anders OE Johansson i vanlig ordning. Här fick vi höra några axplock från de olika projekten som pågår för att öka innovationskraften inom processindustrin. Vi fick bland annat insikt i hur industriell 5G kan användas för att fjärrstyra hjullastare från gruvgångarna i Boliden och vikten av att bli energieffektiva i industrin.

Avslutningsvis talade Petra Ålund från Sandvik IT som berättade om hur Sandvik IT jobbar med Lean för att bli mer effektiva och alltid utmana sina ledtider. Hennes tema var IT som en integrerad del av verksamheten och det summerade dagen väldigt bra. IT har gått ifrån att vara en separat stödfunktion till att vara en del i alla processer, tjänster och produkter.

Nästan alla företag lägger tankekraft på digitalisering idag. Affärsmodeller utmanas och nya typer av leverantörer kommer in. Samverkan blir en allt viktigare del av verksamheten och där har FindIT en fortsatt viktig roll. Vi kommer att hålla denna viktiga fråga levande genom att som vanligt bjuda in till nätverksträffar, projekt och diskussioner.